Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako da pravilno trošite vaš novac?

  Piše: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

  Istraživanja kažu da jednom kada su vaše osnovne potrebe zadovoljene, novac i ostale nagrade ne mogu da vas učine srećnijim. Pa da li je onda čuvena rečenica – „novac ne može da kupi sreću“ potpuno tačna? Ne baš. Novac, sa druge strane, jeste važno sredstvo da se te osnovne potrebe zadovolje.

  Zadovoljena potreba je cilj, a novac sredstvo

  Koilko novca vam je dosta u životu? Onoliko koliko će vam pomoći da zadovoljite vaše potrebe. Dok vas nedostatak novca čini nesrećnim (jer može da utiče na nezadovoljenje potreba), višak novca vas ne čini srećnim. Stoga su dva glavna pitanja koja sebi morate postaviti: „Koje su moje potrebe?“ i „Kako da upotrebim novac tako da ih zadovoljim?“.

  Kako identifikovati potrebe

  Kada prvi put radim sa nekim, prvo ga pitam šta želi da poboljša u svom poslu/životu i zbog čega. Na drugi deo pitanja osobi je obično teže da odgovori jer mnogi ljudi ne razmišljaju o svojim najdubljim potrebama skrivenim iza slojeva nezadovoljstva. Da biste uklonili nezadovoljstvo, najpre morate da identifikujete potrebe, odnosno razumete zbog čega se osećate, razmišljate i ponašate na određeni način.

  Da li ste nekada odreagovali na činjenicu da neko zarađuje više od vas tako što ste počeli da omalovažavate tu osobu? Zapitajte se zbog čega? To je izraz skrivene potrebe, a emocije koje pritom nastaju su posebno važna indikacija istih. A kako ste se pritom osetili? Ljuto, iznervirano?

  Sledeći korak je da istražite koje misli su dovele do emocija koje ste osetili. Možda ste pomislili „On to ne zaslužuje!“, „Ja sam mnogo bolji od njega!“ i slično. Međutim, misli koje u fokus stavljaju druge, a ne vas, štite vas od istinski bolnih misli, npr. da niste dovoljno vredni ili kompetentni. Tek ovakva spoznaja će vam bliže otkriti koje se potrebe kriju iza odbrambenih mehanizama. Potreba za komptentnošću, priznanjem, samopoštovanjem su sigurno neke od njih.

  Kako najbolje iskoristiti novac u svrhu zadovoljenja potreba

  Da se vratimo na vezu između novca i potreba. Koristeći prethodni primer, potrebu za kompetentnošću i priznanjem ćete zadovoljiti ako, npr. usmerite svoj novac na edukaciju, razvoj i učenje. Da li ste se nekada zapitali zašto se ne osećate srećno i kada imate novca za trošenje? Zato što ga pogrešnokoristite. Ne usmeravate ga na zadovoljenje potreba. Ako se osećate bezvredno, nove cipele neće učiniti da se osećate vrednije, ali zato npr. sertifikat o položenom kursu sasvim sigurno hoće.

  Suština je da zaista počnete da razmišljate o svojim potrebama. Možete trošiti novac na šta god želite, ali ako vas to ne učini srećnim, vreme je da se zapitate koje su vaše  potrebe. Jedino tako ćete naći zadovoljstvo i sreću u trošenju novca!

  Na šta vi trošite novac i da li ste istinski srećni?

  sinergija-synergy

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE