
Jela sa Mišlenovom zvezdicom u hotelu Grand na Kopaoniku
Nesvakidašnjim gastronomskim putovanjem „od mora do planine“, Hotel Grand Kopaonik pomerio je granice luksuznog gostoprimstva i gastronomije. Jedan od najmlađih Mišlenovih chef-ova u regionu, Filip Matijaž, u saradnji sa iskusnim kuvarima hotela Grand, u fine dining restoranu „Bacco“ pripremao je vrhunske specijalitete koji povezuju obale Mediterana sa vrhovima Kopaonika.
Kroz jedinstveno gastronomsko iskustvo, gosti su imali priliku da uživaju u kulinarskom putovanju koji kombinuje ukuse Jadrana, istarske i slovenačke kuhinje, sa prepoznatljivim karakterom planinskog pejzaža. Svako jelo predstavljalo je pažljivo osmišljen spoj prirodnih sastojaka i inovativnih tehnika, s posebnim fokusom na harmoniju tradicije i savremenog pristupa u pripremi hrane.

Fine dining restorann „Bacco“
„Cilj je zapravo bio da udružimo jela, odnosno sastojke iz različitih podneblja, pa smo zato kao prvo jelo pripremili Solinarski pate, koji se sastoji od riblje paštete, orahovog čipsa, praha maslinovog ulja, uz domaći kopaonički hleb kao prilog.“ – započinje priču Filip Matijaž i dodaje: „Potom je usledila supa od domaćih pečuraka, uz dodatak palente u kombinaciji sa brancinom iz Piranskog zaliva.
View this post on Instagram
Treće jelo na meniju bile su Istarske testenine sa kulenom koje se sastoje od špecli (testenine), sa penom od kajmaka, sosom od kulena (demi glace), uz dodatak poširanih jaja. Za glavno jelo smo pripremili „Šumsku marendu“, koja je zapravo goveđi sendvič sa pireom od zelene salate i celera, uz sos i čips od pršuta, sa dodatkom tartufa. I za samo finale pripremili smo Evoluciju sira – trio slatkih sireva u kombinaciji sa orahom i džemom od dunja i lavande.“

Filip Matijaž, chef restorana „COB“ u Portorožu
Fine dininig restoran „Bacco“, inače prepoznatljiv po elegantnoj atmosferi i vrhunskim specijalitetima, postao je idealna scena za prezentaciju jedinstvenog pristupa kuhinji Filipa Matijaža, koji je uveliko poznat po svojoj filozofiji „kuvanja izvan okvira“.
„Ako gostu samo daš jelo i ispričaš priču, on će sve brzo zaboraviti, ali ako na neki način i učestvuje u pripremi jela, onda taj doživljaj pamti ceo život. U početku je takav pristup bio težak ali ljudi su to vremenom jako lepo prihvatili, a najinteresantnije im je to što zapravo nikad ne znaju šta ih očekuje“ – poručuje naš sagovornik.

Solinarski pate uz domaći kopaonički hleb
Hotel Grand Kopaonik, koji je godinama posvećen luksuznom gostoprimstvu i vrhunskoj kuhinji, a ovim događajem je samo potvrdio poziciju lidera u svetu gastronomije. Međutim, oni tu ipak ne žele da se zaustave. Dolazak Filipa Matijaža u Fine dininig restoran „Bacco“ je zapravo početak uspostavljanja jedne dugoročne saradnje.
„Ideja je da zimi, kada je njihov restoran „COB“ u Portorožu zatvoren, on sa svojim timom dolazi ovde i donosi namirnice koje su karakteristične za Piranski zaliv, pa da tako pravimo taj spoj planine i mora. Sa druge strane, naši kuvari bi tokom letnje sezone išli u Portorož, kako bi stekli nova gastronomska znanja i iskustva kroz rad u njihovom restoranu sa Mišlenovom zvezdicom.“ – objašnjava Bojan Jovanović, menadžer restorana Bacco.

Fine dining restorann „Bacco“
Na taj način, kako kaže, kuvari restorana „Bacco“ bi vremenom i sami mogli da odgovore tim ozbiljnim gastronomskim zahtevima, pa da se i njihov restoran u budućnosti kvalifikuje za dobijanje Mišlenove zvezdice. Svesni su da je to dug i zahtevan proces ali uvereni su u to da mogu da ostvare taj ambiciozan plan.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.
Izvor: BIZLife/Borislav Despotović
Foto: Borislav Despotović