Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Japan preti da prestigne SAD po apsolutnom broju stogodišnjaka

  Japan ostaje država s najvećim procentom stogodišnjaka u odnosu na ukupnu populaciju i preti da smeni Sjedinjene Države sa svetskog trona kada je u pitanju apsolutni broj stogodišnjaka.

  Japansko Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnih pitanja, povodom državnog praznika Pošte starima objavilo je najnovije demografske statistike koje pokazuju da u Zemlji izlazećeg sunca u ovoj godini živi čak 92,139 osoba od sto ili više godina starosti.

  Taj broj u odnosu na prethodnu godinu se povećao za oko 1.600. Inače, čak 89 posto svih stogodišnjaka u Japanu su žene.

  U dalekoistočnoj carevini broj stogodišnjaka raste već 53 godine uzastopno. Rast je naročito brz u poslednjih desetak godina, o čemu svedoči činjenica da je više od 50 hiljada stogodišnjaka zabeleženo tek relativno nedavno, 2012. godine.

  Zvanično najstarija osoba u državi je žena po imenu Fusa Tacumi. Ova stanovnica Osake ima čak 116 godina. Primat u dugovečnosti u svojoj državi preuzela je u aprilu prošle godine i trenutno je druga najstarija osoba u svetu.

  Najstariji Japanac je Gisaburo Sonobe iz prefekture Ćiba, koji ima 111 godina.

  Po podacima Ujedinjenih nacija, ove godine u svetu ima oko 573.000 stogodišnjaka, od čega najviše živi u Sjedinjenim Državama, oko 97.000.

  Mada SAD imaju oko pet hiljada stogodišnjaka više od Japana, njihova populacija je skoro trostruko veća od japanske, tako da Zemlja izlazećeg sunca i dalje drži poziciju svetskog lidera kada je u pitanju proporcija koju stogodišnjaci zauzimaju u ukupnoj populaciji države.

  Izvor: RTS

  Foto: unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE