Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  sankcija eu

  Hrvati tvrde: Srbija ostaje bez nafte, samo joj mi možemo pomoći

  Od sredine maja Srbija bi zbog sankcija Rusiji mogla da ostane bez nafte koju dobija iz Omišlja Jadranskim naftovodom, tvrdi Večenji list.

  To bi bio veliki udarac za Srbiju jer najveći deo nafte za rafineriju u Pančevu stiže preko Hrvatske Janafovim naftovodom.

  „Novoizabrani srbski predsednik Aleksandar Vučić nakon objave te vesti poručio je svojim sugrađanima da se ne brinu i da će problem isporuke nafte rešavati zajedno s Hrvatskom i Evropskom unijom“, piše Večernji list.

  Oni prenose da je „Vučić rekao da će rešiti taj problem i oko plina i oko nafte s svojim partnerima“, navodeći da je njegov tim već razgovarao s predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

  Janaf

  „Vučić je u svom pobedničkom govoru nakon predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji bio vrlo blagonaklon prema Hrvatskoj, koju inače uglavnom spominje u negativnom kontekstu“, pišu novinari Večernjeg lista.

  Janaf već najavio obustavu

  Jadranski naftovod (Janaf) pre nedelju dana je objavio da je sankcijama Rusiji obuhvaćen ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa NIS-om.

  Hrvati prekidaju isporuke nafte srpskoj kompaniji; „Ugovor sa NIS-om ne može da se realizuje“. Navodi se da, ako ne dođe do promena, taj ugovor neće moći dalje da se realizuje od sredine maja pa sve dok sankcije budu na snazi, pisali su mediji tamo.

  Janaf

  „Jadranski naftovod ne posluje direktno na ruskom tržištu, ali je Uredbom Veća (EU) 2022/428 od 15. marta 2022. godine o izmeni Uredbe (EU) br. 833/2014 o merama ograničavanja s obzirom na delovanja Rusije kojima se destabilizuje stanje u Ukrajini obuhvaćen Ugovor o transportu sirove nafte koji je Janaf d. d. sklopio s kompanijom NIS a. d. za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine“, naveli su iz Janafa u obaveštenju o uticaju rusko-ukrajinske krize koja je objavljena putem Zagrebačke berze, preneo je Jutarnji list.

  Tim su ugovorom, kako se nadalje navodi, „rezervisani transportni kapaciteti Janafa po načelu ‘puno za prazno’ u ukupnoj količini od 3.200.000 plus/minus 10 posto nafte nafte te se on, ukoliko ne dođe do promena, neće moći dalje realizovati od dana 15. maja 2022. godine, sve dok ranije navedene jere ograničavanja, kako su propisane Uredbom Veća (EU) 2022/428, budu na snazi“.

  Janaf

  Naglašavaju i da firma svakodnevno prati razvoj događaja i u stalnom je kontaktu s korisnicima Inače, Janaf je polovinom januara 2022. objavio da je s NIS-om sklopio ugovor o transportu sirove nafte u ovoj godini.

  NIS je u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta, koji drži 56,15 posto deonica, dok Republika Srbija ima 29,87 posto deonica, a mali deoničari 13,98 posto akcija, podseća hrvatski portal.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT Scrn

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE