Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hit projekat: Belgijski gradić dobija pivovod

  Ideja je izgledala sumanuto, ali je, zahvaljujući i samodoprinosu 400 ljubitelja piva, san o cevovodu za pivo u belgijskom gradu Brižu nadomak ostvarenja.

  „Treba biti lud, pa ući u takav projekat. Imao sam novca za to i dopalo mi se. Zato sam dao novac mesnoj pivari“, rekao je restorater Filip Le Lup koji je za „pivovod“ dao 10.000 evra.

  Pre četiri godine pivar Zavije Vaneste je došao na ideju da pivo iz svoje pivare u Brižu pumpa kroz cevovod do punionice na periferiji, umesto da ga u stotinama kamionskih tura prevozi kamenom popločanim ulicama tog srednjevekovnog grada pod zaštitom UNESKO.

  To što mu je izgledalo kao nerealan plan, pokazalo se kao moguće kada je Vaneste porazgovarao s mesnim ljubiteljima piva. Pljuštale su šale tipa „investiraćemo ako dobijemo svoje slavine na pivovodu“, priča Vaneste. „E, baš to nam je dalo ideju za samodoprinos zahvaljujući kojem je to i postalo moguće“.

  Zahvaljujući Le Lupu i drugima, već se vidi početak rada cevovoda kroz koji će se od jeseni pumpati 4.000 litara piva na sat ka pogonu za flaširanje, tri kilometra od pivare.

  „To je mnogo piva, više nego što se može popiti u životu“, rekao je vlasnik pivare De Halve Man koja je, uz pivo „Brugse Zot“, čuvena i po marki „Strafe Hendrik“.

  Postavljanje cevovoda duž ulica u kojima mušterije mogu točiti pivo ne izlazeći iz kuća, bilo je isuviše utopijska ideja čak i za Vanestea, ali je uradio šta je mogao: pretplatu na pivo uz doživotnu garanciju snabdevanja.

  „Imamo nekoliko kategorija pretplate: bronzana, srebrna i zlatna“, rekao je on. „Ako na primer uplatite 7.500 evra, svakog dana ćete dobijati po flašu ‘Brugse Zot’, čitavog života“.

  Ta ponuda je bila privlačna, te je takvim samodoprinosom obezbeđeno deset odsto od ukupno četiri miliona evra investicije u cevovod. Uz to je Vaneste postao veoma popularan.

  Uz uvažavanje opštinskih, regionalnih i saveznih urbanističkih propisa, dobijanje dozvole za izgradnju je bilo mukotrpan posao jer je bila za nešto sasvim jedinstveno kao što je cevovod za pivo, ali vlasti su brzo shvatile da tu ideju podržava cela lokalna zajednica.

  Vlasti zato ne samo što su dale novac za taj projekat, nego su obezbedile i političku podršku jer je toliko mnogo ljudi bilo za „pivovod“, rekao je Vaneste.

  S druge strane, Vaneste će sada imati najbolji spoj: istorijsku pivaru tamo gde joj je mesto, i ekološki ispravan način transporta svog piva do punionice, što će njegovom poslu i gradu omogućiti dalji rast.

  Izvor: Beta, Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE