HILARI ILI TRAMP: Amerikanci danas biraju predsednika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  HILARI ILI TRAMP: Amerikanci danas biraju predsednika

  Amerikanci glasaju danas za novog predsednika, naslednika Baraka Obame, posle duge predsedničke kampanje koja je počela pre više od godinu dana.

  Prema poslednjim anketama prednost ima demokratska kandidatkinja Hilari Klinton koja bi mogla da postane prva žena predsednik SAD, ali dinamika na kraju izborne kampanje je favorizovala njenog rivala republikanca Donalda Trampa čiji populistički govor je uzdrmao američku politiku.

  Amerikanci takođe danas glasaju za obnovu Predstavničkog doma, i za 34 od 100 mesta u gornjem domu Kongresa, Senatu. U oba doma Kongresa sada većinu imaju republikanci. Takođe se održavaju referendumi u nekoliko američkih država o raznim temama, uključujući o legalizaciji marihuane.

  Bira se na velikoj teritoriji podeljenoj u četiri vremenske zone.

  Po tradiciji glasači jednog sela Diksvil Noč u Nju Hempširu glasaju prvi odmah posle ponoći po lokalnom vremenu (6.00 sati po centralnoevropskom vremenu), a birališta se otvaraju u 6.0 sati po lokalnom vremenu na istočnoj obali SAD (12.00 sati po centralnoevrposkom vremenu).

  Prva birališta počinju da se zatvaraju u 19 časova po lokalnom vremenu (1.00 sat u sredu po centralnoevropskom vremenu).

  Ne očekuje se da će ime budućeg predsednika SAD biti poznato pre 22.00 sata po lokalnom vremenu na istočnoj obali, odnosno u 4.00 sati ujutru u sredu po centralnoevropskom vremenu, a biće potrebno da se sačeka duže ako razlike između dva kandidata budu tesne.

  Procenjuje se da su šanse za pobedu Hilari Klinton preko 82 odsto, ali je za uspeh na izborima ključno nekoliko država pošto Amerikanci predsednika biraju posredno, preko elektora. Za pobedu je potrebno 270 elektora posrednika koji se biraju po saveznim državama koje ih daju srazmerno svojoj veličini.

  Portal Realclearpolitics koji računa prosek anketa, kandidatkinji demokrata daje prosečnu prednost od 2,6 odsto pred Trampom dan uoči izbora. Budući da je ta vrednost u granicama statističke greške, moguće je da trka bude potpuno izjednačena, ali i da Klinton ubedljivo pobedi.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP Rick Wilking

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE