Grčki parlament usvojio reformu penzionog i poreskog sistema

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grčki parlament usvojio reformu penzionog i poreskog sistema

  Grčki parlament usvojio je kasno sinoć reformu penzionog sistema i poreskih zakona u sklopu mera koje od Grčke zahtevaju poverioci, Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

  Predlog je usvojen tesnom većinom samo nekoliko časova uoči današnjeg važnog sastanka Evrogrupe u Briselu.

  Za zakon o penzionom sistemu, kojim se predviđa povećanje doprinosa za penziju i uvođenje poreza, glasala su 153 poslanika vladajuće koalicije na čelu sa Sirizom.

  Protiv su bila 143 poslanika opozicije, a debata je trajala dva dana.

  Na poziv sindikata Adedi, uoči glasanja održan je protest ispred parlamenta. Grupa demonstranata bacala je na policajce molotovljeve koktele i druge predmete, a policija je odgovorila suzavcem.

  Poslednjih dana bilo je više protesta u Grčkoj zbog usvajanja ovih zakona. Više od dvadeset hiljada prokomunističkih demonstranata izašlo je u subotu na ulice Atine.

  Vlada premijera Aleksisa Ciprasa obećala je da će, prema dogovoru s kreditorima iz avgusta 2015. o njihovoj pomoći Grčkoj od 86 milijardi evra, reformisati penzijski sistem i rešiti problematične kredite.

  Radnici u javnom i privatnom sektoru smatraju da će novi zakoni desetkovati njihove prihode i u petak su stupili u 48-časovni štrajk.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE