Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Geozavod besplatno Beogradu na vodi na 30 godina

  Vlada Srbije ustupila besplatno zgradu Geozavoda u Savamali preduzeću Beograd na vodi na 30 godina, uz mogućnost daljeg izdavanja tog prostora, saznaje BIRN.

  Zaključkom od 9. novembra 2016. godine Vlada Srbije odlučila je da pomenuti objekat ustupi na korišćenje bez naknade „radi obavljanja delatnosti promocije projekta Beograd na vodi“, kao i „u druge svrhe potrebne za poslovanje društva“, navodi BIRN, a prenosi N1.

  U dokumentu koji je BIRN dobio od Direkcije za imovinu Republike Srbije na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, nema obrazloženja odluke po kojoj se više od 6.000 kvadrata javne svojine daje bez naknade jednom privatnom preduzeću, u kojem Republika Srbija nema upravljačka prava, jer je ono u većinskom vlasništvu firme iz Ujedinjenih arapskih emirata Eagle Hills preko preduzeća Belgrade Waterfront Capital Investment LLC.

  Navodi se da Republika Srbija kao osnivač pomenutog preduzeća učestvuje u dobiti koje Beograd na vodi doo bude ostvario poslovanjem zgrade Beogradske zadruge, u skladu sa udelom koje ima u navedenom privrednom društvu (32 odsto).

  Dalje, Direkcija za imovinu Republike Srbije, koja gazduje zgradom Geozavoda, potpisala je 23. novembra 2016. godine Ugovor o davanju na korišćenje nepokretnosti, sa preduzećem Beograd na vodi d.o.o. Time je prestao da važi prethodni Ugovor o davanju u zakup koji je sklopljen 11.09.2014.

  Prethodnim Ugovorom, Direkcija za imovinu je preduzeću Beograd na vodi predala zradu zadruge na besplatno korišćenje tokom prve dve godine, nakon čega bi zakupac bio obavezan da plaća zakupninu, podseća BIRN.

  Novim Ugovorom su bliže precizirani uslovi korišćenja zgrade Geozavoda, u koji spadaju i oni koji se odnose na eventualni raskid ugovora. Tako u članu 13. piše da Republika Srbija ne može raskinuti Ugovor pre isteka Ugovora, dok Beograd na vodi može da raskine Ugovor po svom nahođenju i u bilo kom trenutku.

  Prethodnim ugovorom bilo je zabranjeno davanje objekta Geozavoda u podzakup, ali je uprkos tome u zgradi otvoren luksuzni restoran „Salon 1905“ koji je u vlasništvu „trećih lica“. Novi ugovor, međutim, Beogradu na vodi dozvoljava da zaključuje ugovore o zakupu dela nepokretnosti u svrhe promovisanja poslovanja tog preduzeća i projekta Beograd na vodi.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/forbs-o-beogradu-na-vodi-los-vic-abu-dabija/

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE