Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mozaik Hram Svetog Save

  „Gasprom njeft“ u Beogradu otvorio izložbu „Duša Srbije“ o izradi mozaika za hram Svetog Save

  Kompanija „Gasprom njeft“ je u Ruskom domu u Beogradu otvorila izložbu „Duša Srbije“ posvećenu izradi jedinstvenog mozaika glavnog pravoslavnog hrama u Srbiji – hrama Svetog Save. Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su episkop Srpske pravoslavne crkve, nastojatelj hrama Svetog Save, Stefan, zamenik generalnog direktora „Gasprom njefta“ za komunikacije Aleksandar Dibalj i Nikolaj Muhin, akademik Ruske akademije umetnosti, autor mozaika.

  „Duša Srbije“: veliki onlajn projekat koji otkriva i prikazuje istoriju jedinstvenog mozaika koji je izradio tim srpskih i ruskih umetnika u Hramu Svetog Save u Beogradu

  Hram Svetog Save je najveći pravoslavni hram na Balkanu i jedan od najvećih u svetu.

  Podignut je u čast Svetog Save (1175–1236), osnivača i prvog arhiepiskopa Srpske pravoslavne crkve, na mestu na kome su osmanske vlasti spalile njegovi mošti 1594.g. Izgradnja hrama je počela 1935. godine, ali je odložena zbog izbijanja Drugog svetskog rata. Izgradnja hrama je nastavljena 1989. godine, a aktivna faza izgradnje počela je tek 2004. godine.

  Vlada Srbije, Srpska pravoslavna crkva i „Gasprom njeft“ su 2014. godine pristupili realizaciji krupnog projekta izrade mozaika za hram Svetog Save.

  „Gasprom njeft“ je uložio 10 miliona evra u radove na izradi mozaičke dekoracije glavne kupole, oltarskog prostora i centralnog dela hrama, a učestvovao je i u svim fazama projekta.

  Najsloženiji mozaici u hramu Svetog Save spadaju među najveće u svetu – njihova ukupna površina iznosi više od 15 hiljada kvadratnih metara. Tokom 6 godina, 70 ruskih i srpskih majstora radilo je na izradi mozaika unutrašnje dekoracije pod rukovodstvom Nikolaja Muhina.

  Aleksandar Dibalj, zamenik generalnog direktora „Gasprom njefta“ za komunikacije

  Aleksandar Dibalj, zamenik generalnog direktora „Gasprom njefta“ za komunikacije

  Umetnici su se inspirisali najboljim primerima vizantijske i srednjovekovne srpske umetnosti. Mozaik je izrađen u moskovskim radionicama Ruske akademije umetnosti.

  Zatim su veliki fragmenti mozaičkih sižea dopremljeni u Beograd. Ukupna težina celog mozaika premašila je 300 tona. Radovi na izradi unutrašnje dekoracije u potpunosti su završeni 2021. godine, čime je faktički završena izgradnja hrama Svetog Save.

  Episkop remezijanski Stefan: „Hram Svetog Save nije samo naš ponos, duhovni i kulturni centar Beograda, već i pravo čudo arhitekture. Drago nam je što će projekat „Duša Srbije“ omogućiti da njegovu lepotu i grandioznost pokažemo svima. Siguran sam da projekat neće ostaviti ravnodušnim ni naše parohijane ni goste grada koji će zahvaljujući ovom prelepom putovanju kroz „Dušu Srbije“ moći bolje da upoznaju hram i istoriju njegovog nastanka.”

  Izložba "Duša Srbije", Ruski dom, Beograd

  Izložba „Duša Srbije“, Ruski dom, Beograd

  Aleksandar Dibalj, zamenik generalnog direktora „Gasprom njefta“ za komunikacije: „Više od 12 godina, zajedno sa našim srpskim partnerima, realizujemo projekte iz oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa. Izrada mozaika za kupolu hrama Svetog Save bila je naše najvažnije dostignuće u ovom periodu. Ponosni smo što smo učestovali u izgradnji glavnog hrama Srbije koji je postao simbol duhovnog jedinstva naših naroda“.

  Nikolaj Muhin, akademik Ruske akademije umetnosti, autor projekta unutrašnje mozaičke dekoracije Hrama Svetog Save:,,Cela pravoslavna Srbija je čekala da se lepota Hram Svetog Save uveliča unutrašnjom dekoracijom. Ovo je postao projekat mog života. Nikad se u istoriji hrišćanstva u ovako kratkom roku nisu završavali slični projekti. Obično su trajali stolećima. Nadamo se da će Hram biti uskoro osveštan i da ćete moći da uživate u lepoti koju smo zajedno stvorili za Srbiju i celi pravoslavni svet“.

  „Gasprom njeft“ je jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji. Kompanija od 2009. godine sprovodi program društvenih inicijativa „ZAJEDNO!“, koja objedinjuje kulturne, obrazovne, sportske i dobrotvorne projekte „Gasprom njefta“ u Srbiji.

  Pored izrade mozaika za hram Svetog Save, „Gasprom njeft“ pomaže u rekonstrukciji i restauraciji istorijskih spomenika, podržava kulturne projekte, uključujući muzički festival «Kustendorf CLASSIC» koji se održava zajedno sa poznatim rediteljem Emirom Kusturicom, istraživačke i obrazovne projekte.

  Nikolaj Muhin, akademik Ruske akademije umetnosti, autor projekta unutrašnje mozaičke dekoracije Hrama Svetog Save

  Nikolaj Muhin, akademik Ruske akademije umetnosti, autor projekta unutrašnje mozaičke dekoracije Hrama Svetog Save

  „Gasprom njeft“ je na izložbi predstavio i virtuelnu ekskurziju kroz hram Svetog Save, izrađenu na osnovu digitalnih fotografija visoke rezolucije. Interaktivni digitalni projekat www.svetogsave.com omogućiće vam da vidite mozaik hrama u opsegu od 360 stepeni i to uvećanog 100 puta i sa rezolucijom od preko 25 milijardi piksela.

  Izložba „Duša Srbije“ trajaće od 16. septembra do 30. oktobar 2022. godine. Ulaz je slobodan.

  O projektu:

  Kreativna laboratorija „Gigarama“ i kompanija „Gasprom njeft“, dobitnici  međunarodne nagrade WebbyAwards,  predstavljaju multimedijalni onlajn projekat „Duša Srbije“.

  Projekat se nalazi na sajtu svetogsave.com i dostupan je svim korisnicima interneta.

  Gigapikselna panorama najveće rezolucije do najsitnijih detalja prikazuje glavni ukras hrama Svetog Save – njegov mozaik. Ovaj zlatni mozaik izradio je tim ruskih i srpskih umetnika od 50 miliona fragmenata na osnovu srednjovekovnih balkanskih i vizantijskih tradicija.

  Projekat je adaptiran za sve digitalne uređaje kako bi pregled bio brz i jednostavan. Njegova važna misija nije samo da do detalja prikaže grandiozni mozaik, već i da otkrije zamisao stvaralaca i umetnika koju su uneli u pripovedanje.

  Autori projekta vode gledaoca na takav način da on može za kratko vreme da uroni u istoriju i razume sve smisaone i tematske priče mozaika. U svakom trenutku korisnik ima pristup pregledu od 360 stepeni sa mogućnošću 100-strukog povećanja bilo kog dela mozaika. Radi lakoće, u projekat je integrisan audio vodič na ruskom, srpskom i engleskom jeziku.

  Istorija stvaranja virtuelne ekskurzije „Duša Srbije“

  Projekat koji je realizovan od strane tima „Gigarame“ i „Gaspromnjefta“ omogućava da se mozaik posmatra u svim delovima i otkrije smisao njegovih tematskih priča. Sferna panorama mozaika sa rezolucijom većom od 25 gigapiksela sačinjena je od 600 fotografija visoke definicije. Tokom rada u hramu, kamera je podignuta na visinu od 10 metara, a snimanje je trajalo neprekidno više od 10 sati. Kako bi mogao da ispriča o značenju verskih predmeta, tim je sarađivao sa vodećim stručnjakom Ruske akademije umetnosti za pravoslavni ikonopis, doktorom istorije umetnosti Irinom Busevom-Davidovom.

  Generalni direktor laboratorije „Gigarama“, Marat Sajčenko rekao je tim povodom:

  „Ovo je za nas izuzetno veliki i zanimljiv projekat. Proučavajući istoriju hrama odmah smo došli na ideju da prenesemo priču o unutrašnjoj dekoraciji hrama, njegovoj unikalnosti, grandioznosti. Naš cilj je da prikažemo grandiozno delo mnogih talentovanih ljudi, umetnika, majstora, istoričara i inženjera koji su radili na stvaranju hrama i njegovog mozaika.U tome nam je pomoglo bogato iskustvo rada sa vizuelnim formatima – stvorili smo gigapikselnu panoramu, uključivši u nju istorijsko pripovedanje i audio pratnju.  Za to smo napisali specijalni scenario koji korak po korak posmatraču otkriva svu dramatiku mozaika“.

  O laboratoriji „Gigarama“

  Web-laboratorija „Gigarama“ ulazi u sastav medijaholdinga NewsMedia. Kompanija je specijalizovana za izradu autorskih projekata kroz otkrivanje teme, istorije ili događaja kroz uranjanje u napredne vizuelne formate, a takođe pomoću nelinearne konstrukcije pripovedanja.  „Gigaramini “ projekti nagrađeni su najprestižnijom premijom u oblasti Interneta WEBBY AWARDS, kao i prestižnim nagradama FWA i CSS Design.

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Gasprom njeft

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE