Fitch zadržao kreditni rejting Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fitch zadržao kreditni rejting Srbije

  Rejting agencija Fitch zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou “BB-“, nakon što ga je u junu popravila, saopšila je Narodna banka Srbije.

  Prema oceni agencije Fitch Ratings, kako se navodi, stabilni izgledi za dalje poboljšanje kreditnog rejtinga zemlje odražavaju uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, kao i perspektivu članstva Srbije u Evropskoj uniji, potvrđenu i otvaranjem pregovora o pristupanju.

  Agencija Fitch Ratings ocenjuje da se nastavlja smanjenje interne i eksterne neravnoteže, što povećava otpornost Srbije na spoljne šokove.

  Procenjuje se, navodi NBS, da fiskalni deficit opšte države 2016. bude nešto iznad dva odsto BDP, a u srednjem roku oko jedan odsto BDP, a da će tekući deficit platnog bilansa u 2016. iznositi oko četiri odsto BDP, uz zadržavanje pune pokrivenosti stranim direktnim investicijama.

  Pozitivno je ocenjena i puna posvećenost sprovođenju trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa MMF.

  Prema navodima Agencije, povoljna makroekonomska kretanja rezultat su između ostalog i niske i stabilne inflacije i relativne stabilnosti deviznog kursa. Što se tiče rasta BDP Srbije, Agencija očekuje da će on u 2017. dostići tri odsto.

  Kada je reč o bankarskom sektoru, Fitch Ratings navodi da učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima ima opadajuću tendenciju, kao i da je bankarski sektor visoko kapitalizovan i likvidan.

  U saopštenju se još navodi da će buduće odluke o kreditnom rejtingu Srbije zavisiti od perspektive ekonomskog rasta u srednjem roku i daljeg smanjenja interne i eksterne neravnoteže, navela je NBS.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/sp-poboljsao-izglede-srbije/

  Izvor: Agencije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE