Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Fijat ostaje, Hestil stigao, deficit minimalan“

  Kineski Hestil zvanično preuzeo Smederevsku Železaru, Fijat će ostati da radi još mnogo godina, a deficit nam je minimalan, rekao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

  On je na početku konferencije za novinare izneo, kako je rekao, tri veoma važne vesti za građane Srbije. Prva važna vest je ta da je kineska kompanija Hestil zvanično preuzela Železaru Smederevo.

  Druga važna vest, kako je rekao, jesu pregovori sa kompanjom Fijat i obećanje da će ta kompanija „još mnogo godina ostati u Srbiji da radi“.

  Kada to kažem, ne mislim na dve ili tri godine, već na mnogo duže, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, posle povratka iz Torina gde je razgovarao s izvršnim direktorom Grupacije Fijat, Alfredom Altavilom.

  Premijer je dodao da smatra da je time „rekao dovoljno ili čak sve“. Takođe, dodao je on, Italijani su zadovoljni svim što je Srbija učinila.

  Mandatar za sastav nove Vlade poručio je da „zna nešto više“ kada je reč o kragujevačkom Fijatu, da nema ovlašćenje da o tome govori, da se nada dobroj budućnosti te firme u Srbiji, ističući da će razgovarati da što pre počne izvoz Fijata u Rusiju sa predsednikom i premijerom Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevim.

  Vučić je to rekao, odgovarajući na pitanje novinara vezano za ukidanje treće smene u kragujevačkoj fabrici i njegove razgovore sa rukovodstvom Fijata u Torinu.

  On je nagovestio da bi cilj mogao da bude da se model Fijata 500L i dalje prodaje u ovoj ili u drugoj formi, jer ima najbolju prodaju u Evropi u toj kategoriji vozila.

  Ponudio sam takođe i da se više naših delova, pre svega limenih uzima iz naše zemlje, iz naše Železare koju su preuzeli kineski partneri, rekao je Vučić uz objašnjenje da je sada bruto izvoz iz Srbije veliki, ali je neto izvoz kada je reč o Fijatu mali, jer nema toliko delova iz Srbije.

  Treća važna vest je ta da za poslednjih deset godin deficit minimalan, odnosno ubedljivo najmanji za poslednjih deset godina, rekao je Vučić.

  Kako je rekao, deficit državnog budžeta Srbije za prvih šest meseci ove godine bio je 3,9 milijardi dinara, što je najbolji rezultat u proteklih deset godina.

  Vučić je rekao da je deficit bilo planiran na 85,4 milijardi dinara. Naglasio je da se javni dug Srbije smanjuje i da je danas manji za 140 miliona evra nego krajem maja, i iznosi 24,15 milijardi evra.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE