Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fed podigao kamatnu stopu za 0,25 posto

  Američke Federalne rezerve (Fed) podigle su ključnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena, prvi put za godinu dana. „To je glas poverenja u privredu“, rekla je predsednica Feda Dženet Jelen.

  Ovo je tek drugo povećanje kamatnih stopa sa rekordno niskog nivoa blizu nule za gotovo deset godina. Članovi američke centralne banke jednoglasno su glasali za povećanje kamatne stope od 0,25 odsto na i dalje nizak nivo u rasponu od 0,5 do 0,75 procenata.

  Jelen je oprezno govorila o očekivanjima da će pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima dovesti do bržeg podizanja kamatnih stopa.

  „Suviše je rano da se zna kako će se te mere primeniti“, rekla je predsednica Feda misleći na obećanja budućeg predsednika SAD o smanjenju poreza na kompanije i povećanje izdataka u infrastrukturu.

  Prema projekcijama objavljenim posle današnjeg sastanka Feda, zvaničnici američke centralne banke očekuju tri povećanja kamatnih stopa 2017. godine, u odnosu na dva povećanja koliko su prognozirali u prethodnim kvartalnim projekcijama.

  Jelen je tu promenu pripisala stopi nezaposlenosti od 4,6 odsto i moguće nekim promenama u saveznoj budžetskoj politici početkom iduće godine, ali je naglasila da su bilo kakve promene projekcija banke vrlo „skromne“.

  Jelen je rekla da privredi nisu potrebni ekonomski podsticaji od dolazeće Trampove administracije. Smanjenje poreza i potrošnja u infrastrukturi za koje se zalagao Tramp bi trebalo da generišu jači rast i povećanje budžetskog deficita.

  Jelen je međutim rekla da je malo verovatno da bi takva politika povećala zaposlenost, pošto je stopa nezaposlenosti sada na 4,6 odsto, što je neznatno ispod dugoročnog cilja Feda. Ona je takođe naglasila da svojim izjavama ne daje savete niti smernice novoj Trampovoj administraciji.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE