Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evro samo što ne propadne

  Projekat zajedničke evropske valute je neodrživ u sadašnjoj formi i samo što nije propao, upozorava njen glavni arhitekta.

  Profesor Otmar Ising, prvi glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECB), upozorio je da evro ne može da preživi u ovakvoj verziji.

  On je upozorio i da je ECB postala opasno prenapregnuta u pokušaju da upravlja sa 19 različitih privreda koje koriste zajedničku valutu, uporedivši ovaj sisem sa „kućom od karata“ koja će se „jednog dana samo raspasti“.

  „Realno, biće to slučaj provlačenja, borbe od jedne krize do druge. Teško je predvideti koliko će to potrajati, ali ne može trajati večno“, dodao je Ising.

  Prema njegovom mišljenju, ECB je počinila fatalnu grešku kad je pristala da izvlači države u bankrotu poput Grčke i Irske. Bolje rešenje je bilo isterati Grčku iz evrozone i pružiti joj velikodušnu podršku nakon što obnovi stabilnost drahme.

  „Pakt o stabilnosti i rastu propao je, manje ili više. Intervencije ECB eliminisale su tržišnu disciplinu. Zbog toga nema fiskalnog kontrolnog mehanizma ni od strane tržišta ni od strane politike. Ovo ima sve preduslove za katastrofu monetarne unije“, smatra Ising.

  Pesimistični zaključak profesora Isinga je da nema rešenja za probleme monetarne unije bez formiranja političke unije, što je malo verovatno.

  What's your reaction?

  Komentari

  • Zlatko Preskakulev

   PRO ET CONTRA 1/Valuta EURO - je utemeljena na nacelima koja su tada bila poznata! Koliko su bila realna i tacna i- tolikostoji ova tvrdnja, ako je Analiza! Navijanje na utakmicma - ovde se trazi resenje! 2/Upravlja sa 19 različitih privreda ! Sve privrede imaju Vlade sa razlicitim interesima kao odraz ekonomske, politicke i vojne moci, svako po na osob! 3/U poredivši ovaj sisem sa „kućom od karata! Karte podsecaju na Kazino i kocku, tako ce se se raspasti Euro, a neko ce dobiti ono sto je neko izgubio! 4/Provlačenja, I borba od jedne krize do druge.! Da Evropska centralna Banka mora da se bori sa svojim osnivacima, clanovima njhovim Vladama, nece valjda da izdaje "bonove za topli obrok" a ona da jede "kavijar i uziva u nekom vinu!!! 5/ECB je počinila fatalnu grešku kad je pristala da izvlači države u bankrotu poput Grčke i Irske. Necemo kada je "Muka tu je Djuka, kada je..... njega ne zovete" jeste li zaboravili da je SOLIDARNOST NE SAMO RAZVIJENOST ZEMALJA E.U. VEZIVNO TKIVO FINANSIJA O KOJIMA MASTAMO! 6/Stabilnosti i rastu propao ! Jeste jer su modeli rasta bilidefektni, Trziste monopolsko i radnici bez novaca u dzepu jer je sav NOVAC U BANKAMA!!! 7/Eliminisale su tržišnu disciplinu.! To je udar i odgvor . da TRZISTE NIJE MERILO PRIVREDE ZAPADNOG TIPA, jer "svaka kontrola kao "mladji brat" Discipline: jer u Kapitalistickom sistemu je odbacena "mogucnost nametanja tudje vole"!!! 8/Pesimistični zaključak profesora Isinga je da nema rešenja za probleme monetarne unije bez formiranja političke unije, što je malo verovatno. Nesto I pRVO u ovoj tvrdnji je "ZAKASNELO" drugo NIJE GA NIKADA BI.LO I, Trece onaj ko drzi aparat za gasenje ne mora i da hoce da ugasi FINANSIJSKU vartu,JER ONA JEDINO IMA ADRESU KADA SE SALJE . A NEMA ADRESU KADA SE PRIMA NAZAD =! 7/Projekat zajedničke evropske valute je neodrživ u sadašnjoj formi i samo što nije propao, upozorava njen glavni arhitekta Moj predlog je sledeci : Da se postave "nove skele" na preko potrebne FINASIJSKE GRADJEVINA, DA SE ZAMENE IGRACI KAO STO SU BANKE KOJE REMETE PRAVILA TRZISNE UTAKMICE, I SIROKO OTVORI FRONT INVESTICIJA BEZ OBZIRA NA POREKLO I SASTAV KAPITALA KAO I DA SE BEZ MOGUCNOSTI PROMENE DOGVORA NA : 1 ILI 3 ILI 5 GODINA PO SEKTORIMA DELOVANJA,SPROVEDE, A DOTAD DA SVAKO IMA UTISAK DA JE I NJEGOV "DINAR" UCESTVUJE U OPORAVKU evra! ZIVI BILI PA PREZIVELI!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE