Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vladan Krsman

  Vladan Krsman, Schneider Electric: „Elektrifikacija i digitalizacija su odgovor na izazove današnjice“

  „Države, privatni i društveni sektor, mala i srednja preduzeća – apsolutno svi smo pozvani da ubrzano menjamo navike”, tvrdi Vladan Krsman, potpredsednik biznisa za digitalno upravljanje elektroenergetskom mrežom (VP Operations management Schneider Electric-a)

  Prošle godine, Corporate Knights proglasio je Schneider Electric za najodrživiju kompaniju na planeti. To je učinio na osnovu šest međunarodno usvojenih parametara, koje nam na početku otvorenog razgovora za BIZLife pojašnjava Vladan Krsman.

  „Prvi je da li kompanija svojim poslovanjem pozitivno doprinosi klimatskim promenama, odnosno održivosti planete, i mi smo tu, mogu slobodno reći, neprikosnoveni. Drugi je da li kompanija efikasno koristi prirodne resurse, na primer, da li u svoje proizvode ugrađuje isključivo reciklirajuće materijale, da li vozni park čine električna i hibridna vozila, da li su objekti maksimalno energetski efikasni itd.” Treći parametar je, kako kaže, poverenje, odnosno da li kompanija poštuje sve etičke standarde poslovanja, da li vodi računa o bezbednosti i zakonitosti poslovanja. Četvrti se odnosi na tretman zaposlenih. „Peti je izuzetno bitan, a u vezi je s tim koliko kompanija vodi računa o novim generacijama, da li svake godine zapošljava tek svršene diplomce, da li ima programe edukacije i slično. Ukoliko ne podmlađujete kompaniju konstantno, ne možete biti dugoročno održivi”, jasan je Vladan Krsman. Poslednji parametar tiče se toga koliko je kompanija posvećena lokalnim zajednicama u kojima posluje.

  • Kao lider u oblasti održivog poslovanja, kako Schneider Electric gleda na aktuelnu energetsku situaciju? Koja rešenja biste predložili?

  Usled nastale energetske situacije, sve države – prvenstveno Evrope, a onda i sveta – teže da postanu maksimalno energetski nezavisne. Strategija energetske nezavisnosti za svaku državu koja nema ogromne izvore gasa i nafte leži u elektrifikaciji, a to znači da električna energija koja je proizvedena iz obnovljivih izvora bude stub društva. Da probam jednostavnije da objasnim, svaka zemlja ima sunce i vetar. Ukoliko električnu energiju proizvodimo iz sunca i vetra i ukoliko se grejemo na struju, vozimo na struju – onda smo suštinski energetski nezavisni. Upravo ovu strategiju danas ubrzano implementira većina zemalja.

  Elektrifikacija i energetska efikasnost kroz digitalizaciju nametnule su se kao teme od prioritetnog značaja.

  Trenutna situacija je učinila samo da se taj proces ubrza i da se teme izmeste iz fokusa struke i pomere se prema opštoj javnosti, što se, s jedne strane, može posmatrati i kao pozitivan trend. Kažem ovo zato što nije moguće ostvariti velika dostignuća u polju elektrifikacije i energetske efikasnosti bez maksimalnog učešća svih. Države, privatni i društveni sektor, mala i srednja preduzeća – apsolutno svi smo pozvani da ubrzano menjamo navike. Iako je trenutna situacija ubrzala ovu tranziciju, posledice nisu samo energetska nezavisnost, već i značajna dekarbonizacija planete, odnosno smanjenje emisije ugljen-dioksida, što je jedini način da zaista planetu učinimo održivim mestom za život budućih generacija.

  Elektrifikacija i digitalizacija, koje su ključni elementi odgovora na današnju energetsku situaciju, predstavljaju svrhu i misiju Schneider Electrica poslednjih 10 godina. Mi u Schneider Electricu želimo da osnažimo svakoga da koristi energiju i resurse koje ima na raspolaganju na najbolji mogući način i tako obezbedi razvoj i održivost za sve. Ovaj koncept nazivamo „Life is On”. Svoje ponašanje i poslovanje strateški smo usmerili na održivost i smanjenje negativnih posledica globalnog zagrevanja.

  Opredeljeni smo za takozvani zeleni model poslovanja i za tri ključna trenda kada je o energetici reč – smanjenje emisije štetnih gasova, povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i energetska efikasnost kroz neizbežnu digitalizaciju.

  Da probam da sumiram, naša višegodišnja kompanijska misija jeste da će veća upotreba distribuirane proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, ulaganje u skladištenje energije, elektrifikacija grejanja i elektromobilnost pomoći u upravljanju i kontroli energetske potražnje, a potpuna digitalizacija upravljanja elektroenergetskim sistemima pružiće nam izvodljivost svega ovoga. Kao lider u ovoj oblasti, kao neko ko je već 10 godina strateški opredeljen za ovaj put, vidimo veliku ulogu naše kompanije u kreiranju održivih energetskih uslova u budućnosti.

  • Kažite nam nešto više o tome kako vaše poslovanje pozitivno doprinosi klimatskim promenama, odnosno održivosti planete.

  Ukoliko zaista želimo da planetu načinimo održivom, odnosno da budućim generacijama ostavimo mesto za život koje je održivo, koje neće imati presušene reke, ekstremne temperature, ekstremne oluje – moramo da ograničimo zagrevanje planete na maksimalno 1,5 stepeni Celzijusa, a to je moguće ukoliko smanjimo emisiju ugljen-dioksida za 10 gigatona godišnje, svake godine od sada, pa do 2030. Ako uporedimo, 10 gigatona emisije ugljen-dioksida godišnje jednako je trostrukoj ukupnoj emisiji ugljen-dioksida Evropske unije. Ako ovo ne uradimo, buduće generacije će živeti na planeti punoj neizvesnosti.

  Schneider Electric je kompanija koje je sve svoje tehnologije i proizvode osmislila i usmerila ka tome da klijentima omogući efikasno i stabilno poslovanje, ali sa smanjenjem ili potpunom redukcijom emisija ugljen-dioksida; sve što stvaramo i prodajemo usmerili smo ka tome da svi zajedno dekarbonizujemo planetu. Osamdeset procenata ukupne emisije ugljen-dioksida dolazi iz proizvodnje i potrošnje električne energije. Industrijska postrojenja i fabrike ubedljivo najviše emituju ugljen-dioksid danas. Schneider Electric donosi proizvode i rešenja koji omogućuju veću integraciju obnovljivih izvora – dakle, dekarbonizaciju proizvodnje. Jedna čitava divizija se bavi proizvodima i rešenjima za elektrifikaciju, automatizaciju i efikasnost industrijskih postrojenja. Zatim, Schneider je lider u svetu za rešenja elektrifikovanih pametnih kuća i pametnih zgrada. Na kraju, između proizvođača i potrošača električne energije nalazi se elektroenergetska mreža. Zato je tu čitav niz proizvoda za transformaciju elektroenergetskih mreža u pametne mreže, koji omogućuju da mreža funkcioniše nesmetano, a baš tu softverski portfolio osmišljen i razvijen u Novom Sadu ima ključnu ulogu.

  • Taj hab u Novom Sadu jedan je od trenutno najvažnijih na svetu kada je reč o digitalizovanom upravljanju elektrodistributivnim i prenosnim mrežama. Šta je uticalo na ovaj uspeh?

  On je za korporaciju Schneider Electric strateški važan. Okuplja više od 900 stručnjaka, dominantno iz oblasti softverskog inženjerstva i elektroenergetike. A naš softverski portfolio izveden iz ADMS (Advanced Distribution Management System) i AGMS (Advanced Gas Management System), koji u Srbiji dizajniramo, osmišljavamo, istražujemo i razvijamo, najnapredniji je portfolio softverskih rešenja za digitalizovano upravljanje elektroenergetskim sistemima i gasnim mrežama na svetu. Svrha ovog skupa softverskih proizvoda jeste digitalni nadzor, optimizacija i upravljanje elektro i gasnim distributivnim i prenosnim sistemima. Volim da kažem da su naši softverski proizvodi, u suštini, platforme iz kojih je moguće izvesti čitavu paletu raznih rešenja, zavisno od konkretnih problema i potreba klijenta, jer svaki klijent ima i slične, ali i različite poslovne ciljeve i probleme koje želi da reši. To je ono što čini ovaj softver moćnim.

  Recimo, kao korisniku električne energije, vama je najvažnije da uvek imate električne energije, da se ne dešavaju kvarovi, a kada se dese, da vam se napajanje vrati što pre. Kada ostanete bez napajanja, siguran sam da se prvo pitate: „Kad će doći struja?” i malo ste nervozni zbog toga. Jedno od rešenja koje kreiramo i isporučujemo upravo rešava taj problem. Daću još jedan primer. Zamislite da želimo masovno da ugradimo solarne panele i vetrogeneratore, bilo na prenosnu ili distributivnu mrežu. Da li je to moguće ili nije, zavisi isključivo od toga da li elektroenergetska mreža može to da prihvati. Naš softver obezbeđuje digitalizovane analize i upravljanje da se zaista obezbedi optimalan priključak obnovljivih izvora bez ugrožavanja stabilnosti same mreže. Još jedan, moj omiljeni primer: elektroenergetski sistemi neretko mogu da beleže veće ili manje gubitke u proizvodnji energije. Mi smo osmislili algoritme i ugradili softver za optimizaciju gubitaka, koji mogu da se svedu na tehnički optimum 5‒8 odsto. Ako gubitke smanjite za nekoliko procenata, što naš softver omogućava, onda na godišnjem nivou možete da ostvarite izuzetne uštede, koje mogu da se koriste za nešto drugo. Optimizaciju gubitaka, na primer, koristi naš veliki klijent u Italiji, što mu, potom, generiše i ogromne godišnje uštede. Naravno, postoji još mnogo rešenja koja smo osmislili i isporučili.

  U ovom trenutku naš softver je instaliran i koristi se za upravljanje elektrodistributivnom mrežom preko 100 gradova i kontrolnih centara na šest kontinenata.

  Oko 170 miliona objekata (domaćinstava, hotela, zgrada, industrija itd.) napaja se iz mreže kojom se upravlja našim softverom.

  Volim da se našalim da jedino nemamo softver instaliran na Antarktiku. Naši klijenti su isključivo krajnji korisnici rešenja – dakle, dominantno elektrodistributivna preduzeća, a većina inženjera na licu mesta radi na dizajnu rešenja, konfigurisanju, puštanju u rad, rešavanju problema i otkrivanju mogućnosti samog rešenja. To je, donekle, lepota ovog posla, jer inženjeri rade na rešavanju konkretnih operativnih problema direktno s ljudima koji će koristiti njihovo rešenje.

  • Između ostalog, Novi Sad Hub prepoznat je i kao centar za širi softverski portfolio. Kako će to uticati na vaš dalji razvoj?

  Zahvaljujući dosadašnjem uspehu, mi smo prepoznati kao mesto gde Schneider Electric, kao kompanija sa velikim brojem biznisa i proizvoda, želi da brojna rešenja iz svog softverskog portfolija razvija baš ovde, kod nas u zemlji. Već danas, pored naših osnovnih proizvoda (ADMS, AGMS), imamo timove koje rade na sledećim rešenjima:

  Smart metering predstavlja softverska rešenja za prikupljanje velikih količina informacija sa individualnih mrežnih uređaja, kao što su kućna brojila, vrši analitiku i upravljanje tim mernim uređajima.

  Grid Asset Management čine softverska rešenja za digitalizovano praćenje, modelovanje, vizualizovanje i, na kraju, optimalno održavanje različitih elemenata povezanih u infrastrukturnu mrežu (na primer, transformator u elektroenergetskoj mreži). Microgrid su softverska rešenja za optimalno upravljanje „malim” elektroenergetskim mrežama, koje mogu biti nezavisne ili priključene na distributivnu mrežu. Ova rešenja omogućavaju veću robusnost napajanja električnom energijom (ukoliko dođe do kvara distributivne mreže, mogu da funkcionišu samostalno), omogućavaju elektrifikaciju mesta na zemaljskoj kugli gde je to dosad bilo preskupo (na primer, usamljena farma u australijskoj pustinji, miljama daleko od bilo kakvog naseljenog mesta) i savršeno se uklapaju sa sve dostupnijim zelenim izvorima energije, kao što su solarni paneli, uz podršku sve dostupnijih baterija i drugih „skladišta” električne energije.

   Autodesk Revit je softverski proizvod za dizajn električnog podsistema zgrada i izradu digitalnog modela. Autodesk Revit je vodeći softver za BIM (Building Information Management), a mi smo uključeni u evoluciju, s obzirom na to da moderne zgrade u pogledu električnog podsistema postaju sve zahtevnije, one više nisu pasivni potrošači električne energije, već se u njih ugrađuju i obnovljivi izvori energije, baterije, dvosmerni punjači za elektromobile, kao i sistemi za optimalno upravljanje ukupnim energetskim otiskom (footprint). Energysage predstavlja veb-portal koji spaja individualne vlasnike kuća sa pružaocima usluga instaliranja solarnih panela i omogućuje korisnicima da dobiju najboljeg raspoloživog izvođača po najboljoj mogućoj ceni. Pored toga, portal pomaže vlasnicima kuća da izračunaju uštede koje mogu da ostvare instaliranjem solarnih panela i savete kako da ih optimalno koriste.

  • Schneider Electric ove godine slavi jubilarnih 20 godina poslovanja u našoj zemlji. Šta smatrate najvećim uspehom u dosadašnjem poslovanju?

  Iza nas su brojni uspesi i naučene lekcije, ali ono najvažnije što smo stekli jesu naši zaposleni. Oni su naša najveća prednost i naša najveća vrednost. Često volim da kažem da vrednost svake tehnologije dolazi isključivo kroz ljude. Zato nam je cilj da udovoljimo potrebama zaposlenih i da im omogućimo da uspostave idealan odnos između privatnog i poslovnog života. Uveli smo niz pogodnosti i programa koji su kreirani tako da podstiču razvoj, znanje i kreativnost, ali u isto vreme uzimaju u obzir pojedinačne potrebe svih nas zaposlenih. Neki od benefita koji su nam na raspolaganju jesu budžet za lični razvoj, fleksibilni paket pogodnosti gde sami biramo benefit koji nam odgovara, platforma za nagrađivanje i prepoznavanje, gde prepoznavanje od strane drugih kolega možete da konvertujete, na primer, u slobodne dane ili u vaučer. Od ove godine smo imali mogućnost da postanemo akcionari kompanije i korisnici benefita kolektivnih rezultata. Takođe smo uveli i – svima omiljeni projekat – Summer recharge, koji podrazumeva skraćenje radnog vremena na četiri sata svakog petka tokom letnjih meseci. Trudimo se da nastavimo sa uvođenjem novih benefita krojenih za potrebe naših zaposlenih.

  Mi smo kompanija koja pravi, prodaje, isporučuje svoj proizvod, odnosno svoj portfolio softverskih proizvoda.

  Kada imate svoj proizvod, onda je sve okrenuto ka tome da proizvedete vrednost, a ne, na primer, koliko sati ćete raditi. Proizvodnja vrednosti zahteva kreativnost i fleksibilnost, te u ovom duhu uvodimo benefite.

  Oni koje lično jako volim jesu platforma za nagrađivanje i Summer recharge.

  Takođe, u toku je i renoviranje zgrade Novkabela u prvu karbonski neutralnu zgradu u Srbiji, u koju uskoro treba da se preseli ceo naš hab u Novom Sadu. Pri rekonstrukciji su primenjena najsavremenija Schneiderova rešenja, koja postavljaju visoke standarde održivosti i standarde maksimalne energetske efikasnosti.

  Ove godine imamo još jedan jubilej Centar za mlade talente Schneider Electrica ove godine obeležava 10 godina rada. S ciljem promocije matematike i programiranja, Centar obezbeđuje besplatne časove iz ovih oblasti osnovcima i srednjoškolcima širom Srbije.

  Do sada je izvedeno preko 5000 časova nastave, a programe je pohađalo blizu 6000 polaznika. Suština održivosti svake kompanije leži u vođenju računa o mladim generacijama, što ovim dodatno pokazujemo.

  Zahvaljujući programu stipendija Schneider Electric Hub, razvili smo uspešnu saradnju sa tehničkim fakultetima u Novom Sadu i Beogradu, kroz koju podržavamo studente tehničkih fakulteta, i to one najbolje, sa željom da ih dodatno motivišemo da budu proaktivni i uspešni tokom studiranja.

  Na kraju, ali ne manje važno, trudimo se da držimo lestvicu visoko i kada je reč o društveno odgovornom poslovanju. Ove godine kompanija je nagrađena od strane Trag fondacije nagradom Virtus za korporativnu filantropiju. Kroz našu inicijativu „Pravo na saznanje”, koja je fokusirana na stvaranje boljih uslova za rast i razvoj dece – od vrtića i škola, preko bolnica i porodilišta, pa sve do organizacija koje su posvećene deci sa posebnim potrebama i mnogim drugima – realizovali smo veliki broj akcija, za koje se nadamo da će poboljšati našu lokalnu zajednicu.

  Takođe, od ove godine deo smo najvećeg timbilding događaja u zemlji – Schneider Electric Serbia Business Run. Usmereni smo na to da ova trka za pet godina postane prvi najveći sportski događaj u regionu koji je potpuno održiv – postepenim uvođenjem inovativnih tehnoloških rešenja, poput solarnih panela, reciklažnog sistema na svakoj trci i smanjivanjem obima otpada koji ostaje iza trke. Cilj ove serije je da osnaži i inspiriše kompanije, poslodavce, zaposlene i sve pojedince da više vode računa o životnoj sredini i resursima koje dobijamo iz nje, što je jedan od parametara održivosti. Takođe, trka je prvi put uvela koncept „CO2 offset” tako što će pretpostavljenu količinu utrošenog ugljen-dioksida na trkama nadoknaditi sadnjom adekvatnog broja zimzelenih stabala.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE