Ekspert za hranu otkriva: 6 namirnica koje ODBIJA da unosi
Budući da je proveo preko dvadeset godina radeći na tužbama protiv trovanja hranom Bil Marler (Bill Marler) jednostavno više ne jede određenu hranu. Advokat koji podnosi tužbe protiv Čiptola (Chipotle) nakon širenja ešerihije koli i pojave norovirusa je citiran u časopisu Helt insajdera (Health Insider) i to u delu u kojem govori o hrani koju je prestao da unosi.
Budući da je zaradio preko 600 miliona dolara za klijente putem slučajeva kod kojih je bolest izazvala određena namrnica, Marler kaže da ga je iskutvo uverilo u to da određena hrana jednostavno nije vredna rizika. Evo nekih namirnica koje se znalci plaše:
- Sirove ostrige
Marler kaže da je video više bolesti izazvanih hranom koje su povezane za ostrige u proteklih pet godina nego u protekle dve decenije. Krivac je sve toplija voda. Kako se globalne vode zagrevaju, tako i raste broj mikroorganizama koji nalaze svoj put do sirovih ostriga koje, na kraju, ljudi pojedu.
- Polugotovo ili prethodno oprano voće i povrće
Marler kaže da od ovoga beži „kao od kuge“. Možda je ovako prerađeno povrće ili voće zgodno za upotrebu jer štedi vreme, ali što više ljudi uzima u ruke i prerađuje ove namirnice postoji veća šansa za zagađivanjem. To jenostavno nije vredno rizika.
- Sirov prokelj
Bolesti nastale konzumacijom prokelja su iznenađujuće česte, a može se nabrojati preko 30 bakterijskih epidemija – na prvom mestu salmonele i ešerihije koli u poslednje dve decenije.
- Živo meso
Izvinite kuvari, Marler sigurno neće naručiti svoje odreske živjim ili srednje pečenim. Prema ekspertima, meso mora da se sprema na 160 stepeni kako bi se ubile bakterije koje izazivaju pojavu ešerihije koli ili salmonele.
- Nekuvana jaja
Svako ko se seća epidemije salmonele osamdesetih i ranih devedesetih godina, znaće zašto je ova namirnica na spisku. Prema Marleru, šansa za trovanje hranom putem sirovih jaja je mnogo niža danas nego pre dvadeset godina, ali on i dalje ne želi da rizikuje.
- Nepasterizovano mleko i sokovi
Sve se jače čuju pomodarski glasovi koji ohrabruju ljude da piju „sirovo“ mleko i sokove, govoreći da proces pasterizacije smanjuje nutritivnu vrednost. Marler kaže da pasterizacija nije opasna, ali da to mogu biti sirova pića jer se izbegavanjem pasterizacije povećava rizik zaraze d bakterija, virusa i parazita. „Ne postoji toliko velika dobit koja bi poništila rizik pijenja proizvoda koji mogu biti potpuno bezbedni pasterizacijom“.
Izvor: BIZLife, Isflscience
Foto: Pixabay
Piše: A. M.