Ekonomist: Zdravstvo u Srbiji "obolelo" od korupcije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ekonomist: Zdravstvo u Srbiji “obolelo” od korupcije

  Stanje u zdravstvu u Srbiji je kritično, iako Srbija za zdravstveni sektor izdvaja procentualno najviše novca u regionu, upozorava studija londonskog magazina Ekonomist.

  Britanski stručnjaci su o sistemu zdravstvene zaštite u Srbiji, poredeći ga sa zemljama regiona, zaključili da iako iz budžeta dobija najviše, više od 10 odsto BDP, rezultati Srbiju smeštaju na samo dno u regionu.

  “Razlozi za to su visok stepen korupcije i sveprisutno neformalno plaćanje za zdravstvene usluge. Pacijenti usluge plaćaju iz svog džepa, što je 37 procenata od ukupne potrošnje za zdravstvo”, kaže Martin Kering, stručnjak magazina Ekonomist, prenosi N1.

  Razlog je, dodaje on, i to što Srbija nema sveobuhvatan i transparentan sistem za ocenu i nabavku novih tehnologija u zdravstvu, ponajpre savremenih lekova.

  “Za pet godina nijedan inovativni lek nije dospeo na pozitivnu listu, a od 2010. do 2012. registrovan je tek jedan od 139. Iako najavljivani, posebni ugovori između RFZO i farmaceutskih kompanija nikad nisu zaživeli.”

  Koliko god N1 bio uporan da od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dobije komentar, nadležni u Fondu još su uporniji da ga ne daju.

  Slično i u Ministarstvu zdravlja, bez komentara na navode o korupciji u zdravstvu, neadekvatnoj zdravstvenoj zaštiti, zastareloj terapiji, i povećanoj smrtnosti od karcinoma.

  Autor studije upozorava da je novac nužan, ali ne i dovoljan uslov da se stanje popravi. “Svetska banka je, podsetiću, u 2014. odobrila 40 miliona dolara kredita kako bi se efikasnost i kvalitet zdravstvenog sistema u Srbiji popravila, ali rezultati pokazuju da taj novac nije kvalitetno iskorišćen”, navodi Kering.

  Modernizacija zdravstva predviđena poglavljem 28 u pregovorima s EU biće obavezna, upozoravaju stručnjaci.

  Izvor: N1

  What's your reaction?

  Komentari

  • Sopček Đura

   Da nema standarda EU, Srbija bi i dalje, zahvaljujući svojoj (ne)kulturi, običajima i navikama, bila još uvek negde na nivou od pre 50-60 godina!? Mada, kako godine prolaze, sve više sam u uverenju da je društvo, a naročito zdravstvo, bilo na višem nivou nego danas! Pre svega kada je u pitanju moral zaposlenih u zdravstvu...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE