Dugove gubitaša (ponovo) plaćaju građani

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dugove gubitaša (ponovo) plaćaju građani

  Dug Srbijagasa i Petrohemije od 64,4 miliona evra, koji je ostao neizmiren prema Naftnoj industriji Srbije, platiće naredne godine poreski obveznici.

  Tako stoji u projekciji budžeta za 2018, koju je usvojila Vlada, a koji bi još trebalo da izglasaju poslanici Narodne skupštine, piše Blic.

  Drugim rečima, građani Srbije još jednom će pokriti troškove ovih kompanija koje one iz sopstvenog poslovanja nisu uspele da pokriju, i to 30,8 miliona evra Srbijagasu i 33,6 miliona evra Petrohemiji. To već postaje praksa jer se godinama unazad zaduživanje ovih kompanija pretvara u javni dug i prebacuje na leđa građana.

  Izvor Blica iz Nemanjine 11 tvrdi da se ove obaveze moraju namiriti iz budžeta. Dugovi Srbijagasa i Petrohemije su pretvoreni u javni dug. To je moralo da uđe u projekciju budžeta za narednu godinu i da se definiše kao obaveza.

  Trebalo bi da se zna da, pored ovih dugova, postoje i druge obaveze koje su preuzete u odnosu na ove dve kompanije. Reč je o garancijama za kredite Srbijagasa, koje su neminovnost jer banke bez države ne žele da mu daju novac, objašnjava isti izvor.

  Zbog tog nepoverenja banaka država je predvidela da Srbijagasu za narednu godinu da garancije za kredite u vrednosti od 90 miliona evra. Reč je o novcu koji banke treba da pozajme za projekat izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom i izgradnju druge faze gasovoda na trasi Aleksandrovac – Brus – Kopaonik – Raška – Novi Pazar – Tutin.

  Izvor iz Vlade tvrdi da je država primorana da odobri garancije za ove projekte jer su oni od strateškog značaja.

  Profesor ekonomije Mlađen Kovačević kaže da ovakve odluke države daju “vetar u leđa neuspešnom menadžmentu”, a krivicu vidi u tome što su na čelo tih preduzeća postavljeni nestručni ljudi, kojima je politička pozadina najveća preporuka.

  “Tek kad bude došao stručni kadar na njihova mesta, možemo da očekujemo promene. Ogroman broj ljudi, međutim, ne bi prihvatio taj posao jer zna kakva je politička situcija. Verujem da bi se mnoga preduzeća izvukla i počela da posluju pozitivno kada bi ih preuzeli sposobni menadžeri”, kaže Kovačević.

  Izvor: Blic

  Foto: FI

  What's your reaction?

  Komentari

  • Pera iz Mosorina

   A sta bi onda radio (muljao) 'drug' bajati????

  • jasna

   Iz prethodnog komentara dve reči "mulj-anje" i "bajatost" označavaju stanje kod nas u poslovanju, našem standardu, zdravlju, obrazovanju, lečenju, bezbednosti, kriminalu...sve je takvo...pa tako i radimo i živimo.

  • Mad Max

   To su dugovi drzave a ne srbijagasa,kada drzava daje nalog da se nekome isporucuje gas a taj ne placa onda to nije greska Bajatovica,inace ne brinite njegova plata ne ide sa vase grbe nego sa Ruske a doprinosi se placaju u Srbiji,tako da nemate puno razloga za pljuvanje sem vase mrznje iz fotelje,toliko

  • Savo Vidović

   @Mad Max: Srbijagas je Javno preduzeće u Srbiji. Dalje, Jugorosgaz jeste u ruskom vlasništvu ali Bajatović u njihovom nadzornom odboru novac zarađuje zbog prodaje (povlaštene!!!) gasa u Srbiji. Dalje, podzemno skladište gasa Banatski Dvor u čijem nadzornom odboru dotični takođe ima zavidna primanja se nalazi i posluje (naravno opet povlašteno) gde, da nije možda u Vladivostoku? Pa dalje skupštinki paušal, pa... Znači sigurno i nesumnivo preko naše grbe Bajatović zarađuje tih 15-20 hiljada eura mesečno. Vi ako ne umete da zaključite da to Bajatović ne zarađuje svojim stručnim radom nego servilnim političkim položajem (u našem političkom sistemu i preko naše grbe) onda Vas molim da svojim neznanjem barem ne zamajavate druge. PS. i naravno da on tu zaradu deli i sa onima iz države koji mu, kako i sami kažete, daju nalog da isporučuje gas bez plaćanja ili. Ali to što on tu nepoštenu zaradu deli sa nekim niti je čini poštenom niti znači da ona ne ide preko naše grbe.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE