"Dostupnije finansiranje za mikro i male kompanije"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Dostupnije finansiranje za mikro i male kompanije”

  Celokupan proces u Instant Factoringu je brz i jednostavan, odvija se onlajn, a samo finansiranje se realizuje u roku od 24 sata 

  Faktoring nije nepoznat na našem tržištu, ali ipak mali broj privrednika zna o čemu se tu, zapravo, radi. Reč je o brzoj naplati potraživanja/faktura – što znači da novac koji ste zaradili ne morate da čekate, već ga možete dobiti u roku od 24 sata. Tu vrstu usluge pruža kompanija Instant Factoring, koja je nedavno počela sa radom u našoj zemlji i čija je usluga namenjena malim i mikro preduzećima. O kompaniji i njenim uslugama razgovaramo sa direktorkom Marijom Grujović.

  • Instant Factoring je kompanija iz Rumunije koja je prepoznala tržište Srbije kao veoma dobro za svoj vid poslovanja, a da pritom bude na usluzi srpskim privrednicima. Možete li nam reći nešto više o samoj kompaniji?

  Instant Factoring je osnovan 2018. godine i ubrzo je postao tržišni lider u Rumuniji u sektoru alternativnog finansiranja faktura. Osnovna ideja je bila da se usluga finansiranja faktura približi onim korisnicima koji do tada nisu za to imali priliku. Od svog osnivanja, Instant Factoring je prošao kroz nekoliko rundi finansiranja i privukao ukupan kapital preko pet miliona evra od privatnih investitora, ali i investicionih fondova. Kompanija je dobitnik nagrade za najbolju digitalnu platformu za otkup potraživanja u jugoistočnoj Evropi u 2018, zatim u 2021. godini.

  Srbija je prvo tržište na koje je Instant Factoring odlučio da proširi svoje poslovanje. Ideja je da se domaćim pravnim licima, pre svega, mikro i malim kompanijama, ponudi alternativni izvor finansiranja kroz finansiranje njihovih nedospelih faktura.

  Naš cilj je da osnažimo ovaj segment privrede i učinimo im finansiranje dostupnijim, jer upravo mikro i male kompanije čine krvotok naše ekonomije.

  I struktura kompanija u Srbiji pokazuje da mikro i mala preduzeća čine preko 90 odsto aktivnih privrednih subjekata na tržištu.

  • Budući da usluga faktoringa nije nova u Srbiji, šta je to što vas izdvaja od drugih učesnika na tržištu?

  Mi smo, pre svega, finansijsko-tehnološka kompanija koja ima cilj da poboljša i automatizuje pružanje i korišćenje finansijskih usluga. Celokupan proces u Instant Factoringu je brz i jednostavan, odvija se onlajn, a samo finansiranje se realizuje u roku od 24 sata. Naše poslovanje zasnovano je na iskustvu, novim tehnologijama i jakim finansijskim partnerima, čime pojednostavljujemo tradicionalni model faktoringa. Umesto više različitih vrsta naknada i provizija, koje su klijentima ponekad teške za razumevanje i otežavaju im kalkulaciju stvarnog troška vezanog za finansijsku transakciju, mi koristimo jedinstvenu, unapred određenu naknadu, bez ikakvih skrivenih troškova. Pored toga što u celosti finansiramo vrednost faktura, omogućili smo klijentima i da finansiranje koriste po osnovu samo jedne fakture u onom trenutku kada su im sredstva potrebna, bez ikakvih dodatnih uslovljavanja.

  • Kako funkcioniše ova vrsta povoljnosti za mala i mikro preduzeća?

  Proizvod je, u suštini, vrlo jednostavan – reč je o naplati faktura pre njihovog roka dospeća, čime se ubrzavaju novčani tokovi u kompanijama. Svako ko prodaje svoje proizvode i usluge uz rokove plaćanja od 30, 45, 60 dana, koristeći našu uslugu, može doći do novca ranije. Na osnovu validne fakture, Instant Factoring klijentu isplaćuje vrednost fakture umanjen za određenu naknadu odmah nakon podnošenja zahteva za finansiranje na našoj platformi, a zatim mi čekamo kupca da izvrši plaćanje u dogovorenom roku. Bitno je napomenuti da se ne radi o naplati već postojećeg duga i da predmet finansiranja mogu biti samo potraživanja koja još uvek nisu dospela a koja se odnose na B2B biznis. Na ovaj način kompanije obezbeđuju likvidnost i oslobađaju sredstva koja su zarobljena u nedospelim fakturama.

  Prodajom faktura kompanija ima mogućnosti da brže reaguje na nove poslovne prilike i da svojim klijentima obezbedi konkurentne uslove.

  Instant Factoring svojim klijentima nudi i uslugu procene rizika njihovih potencijalnih kupaca, i to bez ikakve naknade. Ukoliko klijent pregovara sa novim kupcem, može nam se obratiti sa zahtevom da izvršimo procenu kreditne sposobnosti kupca i odredimo potencijalni limit za njega. Klijent će biti u mogućnosti da ponudi duže rokove plaćanja kupcu, jer unapred zna da će moći da koristi našu uslugu i obezbedi sredstva odmah nakon izvršenog fakturisanja.

  • Da li je ova usluga ograničena kada je reč o iznosu novca na koje preduzetnik može da računa i koliki je najviši iznos?

  Prosečna vrednost faktura koje finansiramo iznosi oko 10.000 evra. Maksimalni iznos koji je prihvatljiv za finansiranje jeste 100.000 evra, ali je bitno napomenuti da ne postoje minimalni iznosi koje bismo finansirali.

  • Spomenuli ste da sve funkcioniše preko onlajn platforme. Na koji način?

  Klijent pre svega otvara svoj korisnički nalog na našoj platformi, za šta mu je potrebno pet minuta, i nakon toga podnosi zahtev za finansiranje. Podnošenje zahteva za finansiranje podrazumeva da se na platformi priloži faktura koja je predmet finansiranja. Prilikom kreiranja naloga potrebno je uneti osnovne podatke o kompaniji i u okviru tog naloga klijent može da unese koliko god želi kupaca i faktura. Nakon analize zahteva, u slučaju pozitivne odluke, ugovor se potpisuje elektronski. Mi smo u stalnom kontaktu sa našim klijentima i oni u svakom trenutku imaju informaciju o statusu njihovog zahteva, bilo pristupom svom nalogu ili putem SMS-ova koje dobija.

  • Kažete da je sve transparentno kada je reč o troškovima. Na primer, ako faktura iznosi 100.000 dinara, koliko iznosi vaš procenat?

  Naša naknada se, u proseku, kreće do 0,1 odsto dnevno i obračunava se od dana finansiranja do datuma dospeća fakture. Ukoliko, na primer, finansiramo fakturu vrednu 100.000 dinara čiji je rok plaćanja 30 dana, naknada za faktoring iznosi 3000 dinara, dok klijent dobija sredstva od 97.000 dinara. Naravno, ovo je samo indikativni primer i, tek nakon izvršene analize zahteva, možemo da definišemo procenat naknade za faktoring.

  • Šta se dešava kada faktura dođe na realnu naplatu? Kome se taj novac onda uplaćuje?

  Samim otkupom faktura Instant Factoring postaje vlasnik potraživanja i u dogovorenom roku plaćanja kupac je u obavezi da uplatu izvrši na račun Instant Factoringa, a ne na račun svog dobavljača. Pre samog finansiranja kupac dobija obaveštenje o ustupanju potraživanja, koje sadrži informaciju o fakturi koja je predmet finansiranja, kao i nove instrukcije za plaćanje, odnosno broj tekućeg računa Instant Factoringa na koji uplata treba da se izvrši.

  • Poverenje između preduzetnika i klijenta predstavlja osnovu poslovanja. Ako preduzetnik odluči da koristi ovu uslugu, da li ona može da naruši to poverenje?

  Mnogo ljudi ne razmišlja na taj način, ali faktoring, u stvari, može da poboljša odnose kupaca i dobavljača. Dobavljači će biti zadovoljniji jer klijenti plaćaju svoje obaveze na vreme, zbog čega će se lakše dogovoriti o popustima i drugim boljim uslovima. Kupcima će biti drago što više nisu pod pritiskom da plate što pre. Biće sigurni da klijenti vode ozbiljan posao i da mogu bez problema dobiti finansiranje.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE