Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dačić: Milijarda dolara kredita iz Abu Dabija biće po najpovoljnijim uslovima

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je rekao da će se Srbija od Fonda za razvoj Abu Dabija uzeti kredit od oko milijardu dolara po najpovoljnijim mogućim uslovima.

  „Taj zajam nije uzet iznenada. Imamo najpovoljnije moguće uslove na svetu“, rekao je Dačić novinarima na Ekonomskom samitu Srbije.

  On je dodao da su razlozi zašto se Srbija zadužuje u tolikom iznosu obrazloženi u zakonu o potvrđivanju ugovora o zajmu od Fonda za razvoj Abu Dabija koji je u ime Vlade Srbije potpisao Dačić.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/skola-svetog-save-preimenovana-u-seika-halifu/

  Vlada Srbije namerava da od Fonda za razvoj Abu Dabija uzme kredit od oko milijardu dolara za budžetsku podršku, sa kamatom od 2,25 odsto godišnje.

  Period dospeća zajma je 10 godina, uključujući poček od pet godina, dok je rok otplate pet godina.

  Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu koji Srbija uzima od Ujedinjenih Arapskih Emirata biće na dnevnom redu sednice Skupštine koja je zakazana za 25. oktobar.

  Ugovor o kreditu potpisan je 4. oktobra ove godine, a u ime Vlade ga je potpisao ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

  Tim ugovorom je predviđeno da Vlada Srbije od Fonda za razvoj Abu Dabija uzme pozajamicu u vrednosti 3.367.000.000 UAE dirhama (oko milijardu dolara) i da je povlači u pet rata u vrednosti do približno 200 miliona dolara, u razmacima od najmanje šest meseci.

  Cilj zajma je, kako je navedeno, podrška privrednom razvoju Srbije putem smanjivanja troškova finansiranja, unapređenja ekonomske situacije u zemlji i doprinosa ostvarivanju planiranog razvoja.

  U obrazloženju novog zaduživanja Vlada Srbije je navela da je Zakonom o budžetu za 2016. godinu predviđeno direktno zaduživanje Srbije u iznosu od dve milijarde dolara kod Vlade Emirata Abu Dabi.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE