Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li znate šta Fejsbuk zna o vama? Postoji alat koji to može da otkrije

  Živimo u eri sve veće automatizacije. Mašine nam pomažu ne samo kod rutinskih poslova već i kod intelektualnih zadataka, kao što je odabir vesti koje čitamo i kalkulacija kojim putem je najbolje voziti. Ali, što više mašine odlučuju umesto nas, sve je važnije da razumemo algoritme na osnovu kojih odlučuju.

  Autori sajta Propublica.org proveli su godine istražujući algoritme – od toga kako su bili korišćeni da bi predvideli buduće kriminalce do Amazona koji ih koristi da bi bio korak ispred konkurencije.

  Često su ti algoritmi crna kutija: Samo retki mogu da znaju šta se dešava unutar njih. Zato je pomenuti sajt predstavio nekoliko eksperimenata da bismo dobili uvid.

  – Fejsbuk i naši lični podaci.
  Fejsbuk ima sveobuhvatan skup dosijea koji broji više od 2 milijarde članova. Svaki put kada korisnik Fejsbuka lajkuje post, taguje fotografiju, postavi omiljeni film, stavi komentar o političarima/politici, Fejsbuk to arhivira. Kada korisnik pretražuje po internetu, Fejsbuk skuplja informacije o stranicama koje imaju Fejsbuk dugme. Kada koriste Instagram ili WhatsApp na svojim telefonima, a oba su Fejsbukovo vlasništvo, oni dodaju još podataka Fejsbukovim dosijeima.
  U slučaju da i to nije dovoljno, Fejsbuk kupuje informacije o hipotekama svojih korisnika, vlasnicima automobila, kao i o kupovnim navikama, iz nekih od najvećih komercijalnih posrednika podataka.

  Fejsbuk koristi sve ove podatke da ponudi marketarima priliku da tačno ciljaju na određene grupe ljudi. I zaista, Fejsbuk nudi oglašivačima preko 1.300 kategorija za ciljanje oglasa (tzv. targetiranje). Te kategorije idu od ljudi čija je imovina manja od 26 hektara do domaćinstava sa tačno sedam kreditnih kartica.

  Tako je sajt Propublica.org ponudio alat koji radi sa Chrome pretraživačem, i koji vam omogućava da vidite šta Fejsbuk „kaže da zna o vama“. To je ista informacija koju Fejsbuk nudi svojim korisnicima – oglašivačima, a koja je skrivena na sajtu (u sekciji „Ad Preferences“). Nije sasvim jasno da li ovi podaci predstavljaju sve što Fejsbuk zna o određenoj osobi. Na primer, pomenuti sajt nije mogao da vidi nikog sa kreditnom karticom ili listu vlasništva nad nepokretnostima. Zato je sajt zainteresovan da vidi šta ste vi otkrili, a podatke će objaviti u narednom periodu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE