Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Donald Tramp, kazna

  Da je Tramp „običan“ Amerikanac OVOLIKO bi platio lečenje od COVID-19

  Američki predsednik proveo je tri dana u bolnici nakon što je testiran pozitivan na koronavirus, a njegovo lečenje bi „običnog“ čoveka koštalo više od 100.000 dolara.

  Tramp je helikopterom prebačen u vojnu bolnicu „Volter Rid“, gde je tri dana lečen od virusa COVID-19, a terapija koju je primao podrazumevala je kiseonik, steroide i eksperimentalni lek.

  Reč je o koktelu dva veštački proizvedena antitela, koja oponašaju prirodnu odbrambenu reakciju organizma protiv virusa. Ona imaju za cilj da se snažno vežu za protein na površini virusa.

  „Za nekog ko nije predsednik, lečenje bi koštalo više od 100.000 dolara u zdravstvenom sistemu SAD“, pišu američki mediji.

  Pacijenti koji se leče od koronavirusa suočavaju se sa značajnim iznenadnim troškovima i nakon što zdravstveno osiguranje plati svoje obaveze. Najveći finansijski rizik ne nosi boravak u bolnici, već „sporedne“ usluge, poput prevoza helikopterom ili ponavljanje testiranja, navode mediji.

  Širom Sjedinjenih Država, oboleli od virusa COVID-19 se suočavaju sa zdravstvenim i finansijskim efektima zaraze. Rutinski testovi bi mogli da potpadnu pod nepokrivene troškove u iznosima od više hiljada dolara, a pacijentima se ispostavljaju računi koji mogu da dostignu i enormne sume.

  Američki predsednik, naravno, nije morao da brine o finansijskom riziku, njegovo lečenje ide na teret federalne Vlade, ali većina Amerikanaca, uključujući i one zdravstveno osigurane, strahuje da će im na adresu stići računi za medicinske troškove koje neće moći da priušte.

  Hiljade dolara iako su osigurani

  Za početak – testovi. Iako osiguranje pokriva testove koje prepišu lekari, oni koje zahtevaju poslodavci nisu osigurani i moraju da se plate, a cene testova se kreću od 100 do neverovatnih 6.400 dolara.

  Tako je Njujorčanka Marta Bartan morala je da ima negativan test da bi se vratila na posao, ali se šokirala kada joj je iz bolnice u kojoj se testirala stigao račun od 1.394 dolara.

  Prosečnom Amerikancu u bolnici će uz tretman stići i dodatni računi. Tako na primer lek remdesivir, koji se koristi za tretiranje koronavirusa, košta od 2.340 do 3.120 dolara, u zavisnosti od osiguranja (javni programi ili privatno osiguranje).

  Koktel antitela koji je primio predsednik je u eksperimentalnoj fazi, ali se procenjuje da proizvodnja takvog leka košta više hiljada dolara.

  Za prosečnog građanina hospitalizovanog sa COVID-19 svaka noć provedena u bolnici može biti skuplja od 1.000 dolara. To se dodaje troškovima lekova, usluga bolničkog osoblja i u težim slučajevima, potrebe za respiratorom ili operacijom i oporavkom kovid pacijenta, te račun na kraju iznosi oko 60.000 dolara.

  Iako se tačni troškovi u velikoj meri razlikuju u zavisnosti od bolnice, države i vrste osiguranja, čak i oni sa osiguranjem u proseku plaćaju 31.575 dolara, navodi FAIR Health.

  Ipak, najveći trošak je vazdušni prevoz. Prema istraživanju žurnala Health Affairs, cena prevoza pacijenta helikopterom u SAD košta blizu 40.000 dolara.

  To su samo neki od primera potencijalnih „vanrednih“ troškova lečenja koronavirusa.

  Finansijski stručnjaci za zdravstvene troškove tek počinju da razumevaju punu cenu tretmana kovid pacijenata, baš kao što naučnici proučavaju kako zaraza deluje i kako se širi…

   

  Izvor: BIZLife, Agencije

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE