Crno tržište u Srbiji "obrne" 10 milijardi evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crno tržište u Srbiji “obrne” 10 milijardi evra

  Siva ekonomija i crno tržište u Srbiji imaju 10 milijardi evra godišnjeg prometa, dok oni koji posluju legalno, uz nelojalnu konkurenciju izazvanu crnim tržištem, i fiskalne i parafiskalne namete, ne mogu da opstanu.

  Potrebno je što pre zatvoriti “puteve” kojim roba stiže u nelegalne tokove, umesto što idemo od kase do kase i kontrolišemo fiskalne račune i mašemo strategijama koje su besmislene u rešavanju ovako ozbiljnog problema, kaže za Politiku Milan Knežević, vlasnik konfekcije Modus.

  Prema njegovim rečima ukoliko ima volje, crno tržište može da se ukine za kratko vreme. Prva mera je eksterna kontrola carine gde bi trebalo kontrolisati robu koja dolazi iz Turske (tekstil), Kine (roba široke potrošnje) i Mađarske(prehrambeni proizvodi).

  Dovoljno je uporediti cene i pratiti materijalno razduživanje te robe, kaže on i dodaje da je važno zabraniti prodaju na mestima gde ne postoje tehnički uslovi za to.

  Privrednici uglavnom zameraju da se o gubicima koje donosi siva ekonomija stalno govori iz ugla države, dok niko ne pominje koliku štetu privreda trpi zbog nelojalne konkurencije. Činjenica je da onaj ko u Srbiji radi i plaća sve legalno, uz ovakvu situaciju i fiskalne i parafiskalne namete, ne može da opstane, kaže Knežević.

  Da je stanje alarmantno upozorio je i Miroslav Đinović iz Poreske uprave koji je pre nekoliko dana na konferenciji o sivoj ekonomiji naveo i da u Srbiji ima oko 470.000 registrovanih obveznika, a procene su da ih je oko 30 odsto u sivoj zoni.

  Država je krajem prošle godine promovisala Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije, a jedan od ciljeva je da se za pet godina siva ekonomija spusti na nivo od 26,7 odsto.

  Usvajanje zakona o inspekcijskom nadzoru trebalo bi da doprinese smanjenju sive ekonomije, a efekti su se već osetili. U Tržišnoj inspekciji kažu da su od početka primene ovog zakona kontrolisali 700 nelegalnih objekata i tek jedan odsto njih se registrovao, dok su ostali zatvorili svoje radnje.

  Izvor: Politika

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE