Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rubin dijamant

  Crna Gora ne vraća dragulje vredne 300 miliona evra

  Vlada Crne Gore odbila je da u postupku medijacije prizna tužbeni zahtev i vrati 28 kilograma poludragog kamena – opala.

  Reč je o draguljima koji su zaplenjeni pre više od 10 godina od vlasnika jednog hotela u Budvi. U zemlju su ih uneli državljani Južne Afrike, koji dragulje nisu prijavili carini na podgoričkom aerodromu.

  Kolekciju opala su preko aerodroma iz Ciriha na podgorički aerodrom u julu 2011. doneli južnoafrički državljani Robert Franjek i Antonije Vernon Strelenski, ali su godinu dana kasnije dragulji pronađeni kod vlasnika jednog hotela u Budvi, piše RTCG.

  Nakon što su zaplenjeni i proglašeni državnom imovinom, Franjek i Strelenski su kotorskom Osnovnom sudu podneli zahtev za povraćaj.

  Osim što traže da im se vrati poludrago kamenje vrednosti 300 miliona evra, zahtevaju i naknadu zbog oštećenja kolekcije, jer je pet kilograma dragulja nestalo.

  Sud je zabranio državi da raspolaže ovim draguljima do prvosnažnog okončanja spora i oni se sada nalaze u trezoru Centralne banke Crne Gore.

  O slučaju se oglasio i zaštitnik imovinskopravnih odnosa, ističući da su dragulji uneseni u zemlju a da prethodno nisu prijavljeni carini.

  Grof i konzul izmišljene carske loze

  “Kasnije, usled nesuglasica, lica koja su na takav način prenela robu i krivične prijave koje su između sebe podneli, te nakon što su proglašeni krivima za prekršaj Carinskog zakona, predmeti su trajno oduzeti“, navodi se u izveštaju zaštitnika.

  U izveštaju se navodi da je Vlada Crne Gore odbila da u postupku medijacije prizna tužbeni zahtev i vrati opale. Kako navodi RTCG, vlada je nameravala da proda dragulje, ali ju je u tome sprečila zabrana suda.

  Prema ranijim pisanjima Slobodne Evrope, muškarci koji su u Crnu Goru uneli dragulje prijavili su 2012. godine vlasnika budvanskog hotela B. Ć., optuživši ga da im je na prevaru uzeo dragulje.

  O biznisima dvojice Južnoafrikanaca nema mnogo informacija. Franjek se predstavlja kao počasni grof carske kuće Černetić, a Strelenski kao konzul iste kuće, u Južnoafričkoj Republici u Pretoriji.

  Inače, radi se o izmišljenoj carskoj lozi čiji je predstavnik Stefan Černetić, koji je javnosti postao poznat kada se 2022. pojavio na prijemu Dana državnosti i slikao sa tadašnjim predsednikom Milom Đukanovićem, piše portal RTCG.

  Zbog toga je pokrenuta istraga u vezi sa načinom na koji je Černetić ušao na prijem, no epilog nije poznat ni danas.

  Izvor: RTCG, RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE