Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ceo dan na poslu: Da li se i vi trudite da ne obraćate pažnju na stomačne probleme?

  Piše: Tatjana Popović, autro programa ’5 dana detoks

  Kao savetnik za ishranu i zdravlje, svakodnevno se susrećem sa ljudima koji imaju problem sa nadutošću stomaka. Nažalost, većina ljudi nauči da živi sa tim teškim osećajem u stomaku, i tako prihvate da je ovo stanje njihovog organizma normalno, kao i da ništa ne mogu učiniti kako bi se nadutost smanjila.

  Međutim, to nije tačno. Upravo naša ishrana, biranje i kombinovanje namirnica utiču na varenje, koje kasnije izaziva dalje probleme.

  Srećom, nadutost možemo izbeći preduzimanjem sledećih koraka:

  1. Hronična nadutost i gasovi mogu biti uzrokovani intolerancijom na laktozu, gluten, osetljivost na šećer u brojim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo, kao i šećer koji se nalazi u voću i voćnim sokovima.
  1. Odreknite se žvaka, bombona i drugih slatkiša koje sadrže veštačke zaslađivače, poput sorbitola i aspartama, koji nisu svarljivi i aktiviraju nadimanje.
  1. Izbegavajte da jedete dok ste u žurbi i u pokretu. Sedite, ispravite kičmu i žvaćite temeljno svaki zalogaj. Jedite zatvorenih usta.
  1. Nemojte piti tečnosti dok jedete. Najbolje vreme za piće je od 45 minuta nakon obroka, kako ne bismo remetili varenje.
  1. Za neke ljude, sirove namirnice mogu biti teške za varenje, što dovodi do nadimanja. Ukoliko ih obarite biće više će vam prijate i neće izazvati nadutost.
  1. Stres ubrzava sve u ljudskom organizmu, uključujući i digestivni trakt. Rezultat? Može dovesti do nadimanja, gasova i dijareje. Ukoliko ste nervozni, prošetajte malo, dišite duboko, jer vas to može umiriti i sprečiti nadimanje.

  [preporucene_vesti ids=“247352, 246865, 233882″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE