Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Britanija uvodi porez na šećer u sokovima

  Velika Britanija je najavila oporezivanje zašećerenih pića i ulaganje tih prihoda u zdravstvene programe za školsku decu u sklopu dugo očekivane strategije suzbijanja gojaznosti kod dece.

  Oporezivaće se pića koja sadrže više od pet grama šećera na 100 mililitara, uz više poreske stope za pića s većom količinom šećera.

  Britanija je tako odlučila da sledi primer Belgije, Francuske, Mađarske i Meksika koji su takođe u borbi protiv problema gojaznosti odlučili da oporezivuju pića s dodatim šećerom. Skandinavske zemlje uvele su tu praksu već pre nekoliko godina.

  Sistem zdravstvene nege troši milijarde funti godišnje na saniranje posledica gojaznosti, kažu u ministarstvu zdravlja i ističu da su zašećerena pića najveći pojedinačni izvor šećera za decu.

  Zdravstvene vlasti žele da podstaknu proizvođače da kroz četiri godine smanje količinu šećera u proizvodima popularnim među decom za 20 posto.

  Zdravstveni stručnjaci i aktivisti za suzbijanje gojaznosti kritikuju plan, smatrajući ga nedovoljno ambicioznim, dok izvršni direktor Britanskog udruženja proizvođača bezalkoholnih pića Gavin Partingon upozorava da je reč o „kaznenom porezu“ zbog kojeg će biti izgubljene hiljade radnih mesta.

  Izvor: SEEbiz

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE