Boing se nagodio - koja je cena života izgubljenih u nesrećama 737 Max?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Boing se nagodio – koja je cena života izgubljenih u nesrećama 737 Max?

  Kompanija Boing priznala je da je prikrivala važne podatke od američke Federalne agencije za avijaciju, te je u dogovoru s ministarstvom pravde pristala da isplati 2,5 milijarde dolara odštete zbog nesreća njenih aviona 737 Max.

  Zahvaljujući dogovoru s ministarstvom Boing je, umesto suđenjem, slučaj okončao nagodbom. Kompanija je optužena za zaveru s namerom da prevari SAD, a sada je pristala da plati 2,5 milijardi dolara odštete.

  Ova suma uključuje 243,6 miliona dolara kazni, 1,77 milijardi kompenzacije Boingovim klijentima nakon što su vlasti prizemljile avion u periodu od godinu i po dana dok je trajala istraga o nesrećama, kao i 500 miliona dolara namenjenih kompenzaciji naslednika i porodica žrtava stradalih u nesrećama aviona kompanija Lion Air i Ethiopian Airlines.

  U pomenute dve nesreće je poginulo ukupno 346 osoba, a u oba slučaja je ustanovljeno da se MCAS sistem aktivirao tokom leta da je mogao odigrati ulogu u padu aviona.

  Boing je priznao da je prevario FAA kada je reč o okolnostima koje se odnose na MCAS. Navodno, dva tehnička pilota Boinga 737 Max su otkrila važnu promenu u MCAS sistemu u novembru 2016. godine, ali je kompanija odlučila da sakrije informacije umesto da ih podeli s FAA kada se procenjivao novi avion.

  Kao rezultat toga sistem nije spomenut u izveštaju, a uputstva korišćenja aviona i materijali za obuku pilota nisu sadržavala kompletne informacije.

  Osim plaćanja odštete, Boing mora da nastavi saradnju sa FAA u tekućim i budućim istragama, te je obavezan da prijavi dokaze o prevarama koje su počinili njegovi zaposleni ili agenti. Takođe, dužan je da dostavlja godišnje izveštaje o statusu izvršenja nagodbe.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE