Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Biro „zakidao“ na naknadama za nezaposlene

  Oko 36.000 građana tužilo Nacionalnu službu za zapošljavanje, tražeći naknadu štete, jer im je služba isplaćivala manje nadoknade. Do sada 9.000 ošteećnih već dobilo novac.

  Prema tvrdnjama advokata, prosečan iznos za koji su nezaposleni zakinuti je najmanje 6.000 dinara, što znači da je do sada NSZ „iskeširala“ oko 54 miliona dinara, ne računajući sudske troškove, plaćanje advokata, izvršitelja i veštaka.

  Svi građani kojima je prestao radni odnos, a pritom su radili najmanje godinu dana, imaju pravo na novčanu naknadu koju im minimum tri meseca isplaćuje NSZ. Njen iznos ne može biti niži od 80 niti viši od 160 procenata od minimalne zarade.

  Biro je, međutim, svima pogrešno obračunavao naknade i isplaćivao manje. Iznos je svakog meseca bio manji od 80 odsto od minimalca, jer se obračunavala na osnovu prosečnih časova rada, a ne na osnovu stvarnog – promenljivog fonda časova rada u svakom mesecu.

  U NSZ tvrde da ranije nisu kršili zakon, a da se sadašnji, novi način obračuna primenjuje po nalogu Državne revizorske institucije, što je za njih obavezujuće.

  Sudovi su, kako objašnjavaju u ovoj instituciji, u velikom broju slučajeva usvajali tužbene zahteve, a samo u jednom manjem broju ih odbijali. Zbog toga je 31. marta ove godine NSZ „izjavila reviziju Kasacionom sudu“ kako bi se omogućilo jednako postupanje u svim predmetima.

  Potraživanja tužilaca nisu velika i u većini slučajeva ukupno iznose od 1.000 do 5.000 dinara. Veći deo sume koju na kraju po presudama moramo da isplatimo ide advokatima, veštacima i javnim izvršiteljima. Oni, postupcima protiv nas, zarađuju i po deset puta veće iznose od onih koje dobijaju korisnici novčane naknade, kažu u NSZ.

  Period od tri meseca je minimalan na koji korisnik ima pravo na naknadu od NSZ, objašnjavaju advokati. S obzirom na to da je prosečno svakog meseca korisniku isplaćivano manje po 2.000 dinara, to je svako od njih u proseku oštećen za najmanje 6.000 dinara.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE