MILIJARDER nudi ostrvo u zalog: Nema nam spasa bez pomoći vlade

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MILIJARDER nudi ostrvo u zalog: Nema nam spasa bez pomoći vlade

  Britanski milijarder Ričard Brenson rekao je da će založiti svoje privatno ostrvo kako bi spasio svoju avio-kompaniju Virgin Atlantic od propasti, jer mu je pomoć britanske vlade neophodna.

  Naime, mediji su izvestili da će druga po veličini australijska aviokompanija, Virgin Australia zatražiti od suda zaštitu od poverilaca, odnosno otpočeće stečajni postupak.

  Odluku o stečaju doneo je Upravni odbor kompanije nakon što je ostala bez tekućih sredstava usled enormnih gubitaka izazvanih prekidom saobraćaja zbog epidemije koronavirusa.

  Virgin Atlantic je preduzeo nekoliko mera za smanjenje troškova kako bi sprečio kolaps. Kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji objavila je prošlog meseca da će do 26. marta prizemljiti 75% svoje flote i da će se taj broj povećati na 85% u nekom trenutku u aprilu.

  Avio-kompanija je saopštila da će takođe zatražiti od osoblja da uzmu osam nedelja neplaćenog odsustva tokom naredna tri meseca, kako bi izbegla smanjenje posla.

  U otvorenom pismu celoj Virgin grupi, Brenson je poručio da će založiti svoje ostrvo Neker, na kojem i živi, kako bi spasao avio-kompaniju.

  https://www.bizlife.rs/putovanja/kako-je-ricard-brenson-ostrvo-ponudjeno-za-6-miliona-kupio-za-180-000-usd-foto/

  “Kao i kod ostale imovine koju poseduje kompanija, naš tim će pokušati da prikupi što više novca na ime ostrva kako bismo sačuvali više radnih mesta širom grupe,” rekao je Brenson.

  Brensonovo ostrvo smešteno je u britanskim Devičanskim ostvima, veličine je oko 30 hektara, a radi i kao rizort koji može da prihvati oko 30 gostiju.

  Svetska avio-industrija snažno je pogođena novim koronavirusom, koji je primorao države širom sveta da uvedu stroga ograničenja kada je putovanje u pitanju.

  Stručnjaci iz ove industrije upozorili su da bi mnoge svetske avio-kompanije do maja mogle da propadnu zbog pandemije.

  Brenson je u svom pismu napomenuo da Virgin grupa posluje u mnogim industrijama koje je koronavirus najteže pogodio.

  “Imamo više od 70.000 ljudi u 35 zemalja koji rade u kompanijama Virgin. Radimo sve što je u našoj moći da te firme nastave da posluju“, rekao je.

  “Neto vrednost nije isto što i novac na računu”

  Brenson je u pismu odgovorio i na špekulacije da bi mogao da iskoristi svoje lično bogatstvo, a ne novac poreskih obveznika, kako bi spasao propasti svoju avio-kompaniju.

  “Video sam mnoštvo komentara o mojoj neto vrednosti, koja se računa kao ukupna vrednost Virgin kompanija širom sveta pre ove krize, a ne kao gotovina na bankovnom računu spremna za podizanje”, rekao je.

  Brenson navodno traži od britanske vlade kredit za koji se procenjuje da će biti vredan oko 500 miliona funti (621 milion dolara).

  Beta/AP

  “Zajedno sa timom iz Virgin Atlantic-a učinićemo sve što možemo kako bi avio-kompanija nastavila da radi, ali biće nam potrebna podrška vlade zbog potpune nesigurnosti oko putovanja danas i toga što ne znamo koliko dugo će avioni biti prizemljeni”, rekao je milijarder.

  Naglasio je da će novac doći u obliku komercijalnog zajma i “to neće biti besplatan novac.”

  Avio-kompanija će to platiti. Realnost ove neviđene krize je da je mnogim avio-kompanijama širom sveta potrebna podrška vlade, a mnoge su je već dobile”, naveo je.

  U pismu zaposlenima u kompaniji Virgin Australia, Brenson je rekao da je vest o bankrotu aviokompanije “poražavajuća”.

  “U većini zemalja savezne vlade su, u ovoj neviđenoj krizi za vazduhoplovstvo, pomogle svojim aviokompanijama. Nažalost, za Australiju to nije slučaj”, rekao je.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/koronavirus-oterao-u-stecaj-i-brensonov-virgin-australia/

  Virgin Atlantic osnovao je 1984. godine, a do danas je zadržao 51 odsto udela u kompaniji (preostalih 49 odsto drži američka aviokompanija Delta). Uz to, ima nekoliko biznisa u prevozu vezanih uz vozove i svemirske letelice, a aktivan je i u zdravstvenoj industriji – otvorio je veliki broj banja, rekreativnih centara i klubova za zdravlje.

  Njegova grupa zapošljava više od 70.000 ljudi. Oko 8.000 zaposlenih aviokompanije Virgin Atlantic sada su upućeni na neplaćeni odmor.

  Branson, prema Forbsu, ima neto bogatstvo od 4,4 milijarde dolara.

  Izvor: BIZLife

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE