Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  berza rast

  Berza zabeležila NAGLI SKOK, a ipak treba biti oprezan. Zašto?

  Piše: Miroslav Radaković, Tradewin24

  Globalna tržišta su od početka godine registrovala vrlo oštru korekciju pa su berzanski indeksi S&P 500 i NASDAQ Composite potonuli sa vrha oko 20% odnosno 30%, respektivno.

  Ovako brz i konstantan pad smo vrlo retko viđali u istorijskim okvirima i to nam najbolje govori o tektonskim poremećajima koji se dešavaju pre svega u monteranoj ali i geopolitičkoj sferi današnjice.

  Posle 7-8 sedmica uzastonog pada, berza je prošle sedmice konačno registrovala snažan rast od 6,2% kod repernog indeksa S&P 500 dok je Nasdaq Composite dobio na vrednosti čak 6,9%.

  berza rast

  grafik, tradewin24

   

  Ovakvi povremeni skokovi koje beleži berza, poput prošlonedeljnog, su uobičajeni nakon velikog perioda pada jer se velike korekcije nikad ne dešavaju odjednom već postepeno.

  Optimizam je krenuo sa prezentacijom JP Morgan banke, najveće banke u SAD-u, koja je na svojoj konferenciji najavila rast profitabilnosti ove godine ali, što je važnije, smirila nervozne investitore procenom da ne očekuje recesiju u 2022. jer su “potrošački i veleprodajni bilansi trenutno veoma jaki”.

  Bazna inflacija pala

  Kraj sedmice je obeležen još jednim pozitivnim tonom koji nam je stigao iz makroekonomske statistike.

  Naime, bazna inflacija, omiljena kategorija FED-a, je ubeležila pad sa martovskih 5,2% na aprilskih 4,9% što je većina ulagača protumačila kao signal da smo prošli inflatorni vrh i da sada sledi trend popuštanja cenovnih pritisaka.

  Ono što ćemo sigurno videti od strane američke centralne banke (FED), sudeći prema zadnjem izveštaju sa sastanka “FED Minutes”, to je podizanje ključne kamatne stope za po pola procenta, i to na naredna dva sastanka u junu i julu, što bi nas polovinom godine dovelo u ciljanu kamatnu zonu 1,75-2%.

  Zanimljiv je i podatak da je verovatnoća da će referentna kamatna stopa do kraja godine iznositi 3%  opala sa 60% na samo 35% u petak, što nam može signalizirati da tržište sada vidi ublažavanje Fed-ove restriktivne monetarne politike u drugoj polovini tekuće godine.

  berza

  berza, rast i pad, pixabay

  Da li će navedeno monetarno stezanje biti dovoljno da obuzda podivljalu inflaciju?

  Imamo vrlo jasnu situaciju pred nama – investitori treba da odluče da li će trenutna stopa prinosa od 2,75% na desetogodišnje američke obveznice, kamatna stopa od oko 2% i trenutni nivo S&P 500 biti dovoljni da spuste inflaciju na ravnotežnih 2 procenta?

  Ako je odgovor DA, akcije bi trebale da su u ravnoteži i ne bi trebalo da očekujemo dalji pad.

  Međutim, ako je odgovor NE, onda će FED verovatno preduzeti još oštrije mere u borbi sa inflacijom što će rezultirati novom korekcijom na tržištu akcija a možda i ulazak u recesionu spiralu.

  Rat u Ukrajini i predstojeća žetva žitarica su, po nama, ključna dva faktora koji će opredeliti jedan od prethodna dva scenarija.

  Naime, ukoliko se rat relativno brzo završi, cene energenata i žitarica bi mogle jako pasti i to bi blagotvorno delovalo na razjarenu inflaciju pa ne bi bilo potrebno dodatno monetarno stezanje kaiša.

  Takođe, potrebna nam je i jako dobra žetva na globalnom nivou koja bi odvratila pojedine velike izvozne zemlje da se zatvaraju i time dodatno doprinose inflatornim pritiscima. Primera radi, Indija je već ograničila izvoz pšenice i šećera zbog toplotnog talasa koji je pogodio tu zemlju.

  Drugi scenario – Recesiona spirala

  Drugi scenario je prilično pesimističan i gotovo sigurno bi nas gurnuo u recesionu spiralu.

  Rat se nastavlja i u drugoj polovini godine – loša žetva globalno – energenti ubrzavaju skok na jesen i zimu i sve zajedno rezultira eksplozijom inflacije na šta će sve centralne banke širom sveta agresivno reagovati i gotovo sigurno ćemo ući u jako veliku recesiju kojoj je imanentan slom na tržištu akcija.

  Treba napomenuti da su globalne prelazne zalihe kod izvoznika pšenice vrlo niske a da je proleće u USA i EU bilo prilično suvo što nam povećava verovatnoću ispodprosečne žetve. Tek ovaj vikend nam je stigla solidna kiša na evropskom kontinentu što može biti nada da su se stvari malo poboljšale.

  Pozitivna nota – ukidanje kovid mera u Kini

  Ono što nam daje pozitivnu notu za ovu sedmicu je svakako ukidanje restriktivnih kovid mera u Kini, Šangaju i novi paket stimulusa koji bi trebalo da relaksira tamošnju šokiranu ekonomiju.

  U sredu počinje FED-ov program povlačenja likvidnosti sa tržišta putem monetarnih operacija i biće interesantno videti kako će tržište reagovati.

  Na repertoaru su nam i rezultati giganata Salesforce i HP u utorak, potom slede GameStop i UiPath u sredu i Lululemon i Okta u četvrtak.

  berza

  berza, tradewin24, berzanska akademija, tržište, pixabay

  Berza: Skok se nastavlja

  Mišljenja smo da će se navedeni skok koji beleži berza nastaviti i ove sedmice ali našim klijentima savetujemo oprez jer je moguća velika volatilnost dok ne vidimo kako će se razrešiti konflikt u Ukrajini i kakva će biti žetva žitarica ove godine.

  U ovakvim berzanskim potresima, svoj portfolio je najbolje fokusirati na sektorski etablirane kompanije koje su već profitabilne i stabilne, nisko zadužene i sa pozitivnim keš tokom a svaka trgovačka strategija mora imati u prvom planu kako da zaštiti investicioni kapital.

  Iskoristi sve šanse koje ti berza pruža i otvori trgovački račun kod licenciranog brokera #1 TradeWin24.  Izbor sigurnog partnera za investiranje je jedan od najvažnijih uslova za uspeh na berzi.

  Na Berzanskoj akademiji ćeš naučiti kako da budeš uspešan i profitabilan investitor! Uštedećeš sebi vreme i novac koje investitori obično gube ukoliko nemaju adekvatno obrazovanje iz ove oblasti.

  Siguran broker i dobra edukacija su pola uspeha na berzi. Mislite o tome!

  Izvor: BIZLife

  Foto: Tradewin24, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE