Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beogradska berza „tanka“ zbog stranaca

  Sve manja vrednost trgovanja na domaćem tržištu kapitala posledica povlačenja stranih investitora.

  Beogradska berza već devet godina ne pamti da se ostvareni promet približio brojci od 500 miliona evra, dok je u pretkriznoj 2007. zabeleženo čak dve milijarde evra istrgovanih hartija. Ni strani investitori na srpskom tržištu nisu više prisutni kao pre, pišu Novosti.

  Veliki pad prometa proteklih godina na Beogradskoj berzi u velikoj meri je posledica značajnog povlačenja inostranih investitora, objašnjava za Novosti broker Staša Petković.

  Oni su nekada činili većinu prometa na našoj berzi, ako se uzmu u obzir samo klasične, portfolio investicije, dok se u proteklih godinu dana učešće stranih investitora u ukupnom prometu kreće oko 40 odsto.

  Stranci su prisutniji na strani prodaje, gde se, u poslednjih godinu dana, aktivnost investitora iz drugih zemalja kreće između 40 i 45 procenata, dok je ovo učešće na strani kupovine znatno niže, i iznosi oko 30 odsto.

  Petković ističe da se, u najvećoj meri, pod stranim investitorima kod nas podrazumevaju inostrani investicioni fondovi, a neznatno i strana preduzeća i građani.

  Vlasništvo investicionih fondova je teško utvrditi, osim ako nisu registrovani na nekoj berzi, kao što je to slučaj sa zatvorenim fondovima, a često se nalaze u vlasništvu manjeg broja investitora i nisu podložni bilo kakvoj regulaciji, kao kod „hedž“ fondova, ističe ona.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE