Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beograđanima veći porez sledeće godine

  Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su dopune odluke o visini stope poreza na imovinu kojima je propisano da porez na imovinu fizičkih lica za sledeću godinu može biti uvećan najviše pet odsto u odnosu na obavezu iz ove godine.

  Kako je predviđeno, građani kojima su cene nepokretnosti za 2023. godinu smanjene, dobiće manji iznos poreza u odnosu na prethodnu godinu.

  Između ostalog, usvojena je i izmena odluke o lokalnim administrativnim taksama koje su, kako je rečeno, usklađene sa indeksom rasta cena na malo od 11,9 odsto.

  Tokom rasprave na sednici Skupštine grada Beograda, gradski menadžer Miroslav Čučković je rekao da je previše pažnje dato temi koja je više administrativna, nego što je suštinska.

  „Naš prihod od poreza na imovinu je 460 miliona dinara, a zbog ovog povećanja on će u narednoj godini biti 23 miliona dinara veći“, rekao je Čučković.

  Ocenio je da su sve diskusije koje su vođene na tu temu bile predimenzionirane u odnosu na to šta ova odluka suštinski znači.

  Opozicija: Kao da smo u Monaku

  Šef odborničke grupe „Moramo“ Dobrica Veselinović predložio je da se porez na imovinu ne plaća kada je u pitanju porodični stan.

  „Mi smatramo da je civilizacijski minimum 20 kvadrata po osobi, što znači da četvoročlana porodica ne bi plaćala porez na stan do 80 kvadrata. Sve preko toga i druge nekretnine bi se progresivno oporezivalo“, predložio je Veselinović.

  Kaže i da bi to olakšalo život većini sugrađana i da bi smanjilo socijalne nejednakosti.

  Šef odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović rekao je da poreske osnovice u Beogradu izgledaju kao da se radi o nekretninama u Monaku, a ne u prestonici Srbije, a da će dalje povećanje poreza, pa i od pet odsto, dodatno pogoditi ionako osiromašene građane.

  Šefica odborničke grupe Dveri Radmila Vasić istakla je da u Srbiji postoji nepravedan poreski sistem, bez obzira da li je reč o porezu na imovinu ili zarade, koji ne poznaje kategorije siromašnih, socijalno ugroženih, srednje klase ili bogatih.

  Izvor: RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE