Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SVB, banka Silicijumske doline

  Propalu banku Silicijumske doline KUPIO njen rival

  Imovinu i zajmove propale američke banke Silicijumske doline (SVB) kupio je rival First Citizens BancShares.

  Neuspeh SVB-a ranije ovog meseca izazvao je strahove o stabilnosti drugih zajmodavaca, što je izazvalo oštar pad akcija banaka širom sveta.

  U Evropi, zabrinutost oko snage švajcarskog bankarskog giganta Credit Suisse dovela je do naglog preuzimanja od strane rivalskog UBS-a.

  Tržišta su ostala potresena, iako su akcije banaka u ponedeljak započele rast.

  Akcije nemačke Dojče banke pale su za 14 odsto u jednom trenutku u petak, pre nego što su se oporavile. Kako je trgovanje počelo u ponedeljak, one su porasle za oko 3 odsto.

  Američka regulatorna tela zaplenila su SVB ranije ovog meseca, a njen kolaps je ubrzo praćen propašću druge američke banke Signature Bank.

  Propast ove dve banke bila je najveća u SAD od finansijske krize 2008.

  Otvaranje filijala – First Citizens

  Prema ugovoru o preuzimanju SVB-a, koji je objavila američka Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), svih 17 bivših filijala SVB-a biće otvoreno u ponedeljak pod brendom First Citizens.

  Korisnicima SVB-a se savetuje da nastave da koriste svoju trenutnu ekspozituru dok ne dobiju obaveštenje od First Citizens banke da je njihov račun u potpunosti prenet.

  First Citizens je sa sedištem u Raliju, u Severnoj Karolini i sebe naziva najvećom američkom bankom koju kontroliše porodica. Bila je jedan od najvećih kupaca posrnulih banaka poslednjih godina.

  Kupila je oko 72 milijarde dolara imovine i kredita SVB-a uz diskont od 16,5 milijardi dolara. FDIC će i dalje držati oko 90 milijardi dolara imovine SVB-a, piše BBC.

  FDIC je saopštio da će trošak propusta SVB-a prema svom fondu za osiguranje depozita biti oko 20 milijardi dolara. Britansku granu SVB-a kupio je HSBC ranije ovog meseca za 1 funtu.

  SVB, matična kompanija Banke Silicijumske doline

  SVB, Banka Silicijumske doline (Beta/AP)

  Pretnja od rasta kamatnih stopa

  Kamatne stope su oštro smanjene tokom globalne finansijske krize 2008. i ponovo tokom pandemije Covida, dok su centralne banke širom sveta nastojale da podstaknu ekonomski rast.

  Međutim, stope su rasle tokom prošle godine, a centralne banke su za to vreme pokušavale da obuzdaju rastuće cene.

  Ova povećanja stopa su pogodila vrednost investicija u kojima banke drže deo svog novca i doprinela propasti banaka u SAD.

  Zabrinutost koja je uznemirila finansijska tržišta je da bi mogli da postoje drugi problemi u bankarskom sektoru, koji se još nisu pojavili.

  Novac, SAD

  Novac, Banka Silicijumske doline (Pixabay)

  Centralne banke širom sveta su naglasile da je bankarski sistem siguran i da su kreditori dobro kapitalizovani.

  Sara Hjuin, šefica istraživanja Evrope i Amerike u Standard Chartered banci, rekla je za BBC da postoji „veoma grozno okruženje“ među investitorima.

  „Trenutno postoji mnogo psihologije, a ne stvarnosti koja upravlja tržištima“, primetila je ona.

  U nedelju je šef Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva rekla da postoji „potreba za oprezom“ s obzirom na turbulencije u bankarskom sektoru i upozorila da je „jasno da su rizici po finansijsku stabilnost povećani“.

  „U vreme viših nivoa duga, brza tranzicija sa produženog perioda niskih kamatnih stopa na mnogo više stope… neizbežno stvara stres i ranjivost“, zaključila je Georgieva.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE