Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ChatGPT, AI, zaposleni

  AI stručnjaci JEDNOM REČENICOM naterali na ozbiljno razmišljanje o ChatGPT-u

  Saopštenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za veštačku inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je kompanija stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih pretnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“.

  ChatGPT, trenutno najrašireniji alat veštačke inteligencije (AI), sposoban je po uputstvima korisnika da generiše eseje, poeme i da odgovara na njihova pitanja o bilo kojoj temi.

  Veliki uspeh tog programa podstakao je ‘zlatnu groznicu’ milijardi dolara investicija u područje AI-ja, no kritičari i stručnjaci upozoravaju na njegove opasnosti.

  Raširena je zabrinutost da bi ‘chatbotovi’ mogli preplaviti internet dezinformacijama, da će pristrani algoritmi stvarati rasistički sadržaj ili da će AI automatizacija dokrajčiti niz industrija.

  Veštačka inteligencija, tehnologije

  Čipovi, veštačka inteligencija (Freepik)

  „Izbegavanje pretnje od izumiranja zbog veštačke inteligencije trebao bi da bude globalni prioritet poput drugih pretnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na stranici američkog neprofitnog Centra za AI sigurnost.

  Potpisalo ga je više od stotinu stručnjaka za AI, ali i drugih javnih ličnosti poput bivše estonske predsednice Kersti Kaljulaid ili muzičarke Grimes, bivše supruge Ilona Maska. Među potpisnicima su i stručnjaci kompanija poput Google-a i Microsofta.

  Centar ističe da je cilj „sažetog saopštenja“ pokretanje rasprave o opasnostima tehnologije.

  Deo potpisnika, poput Geoffreya Hintona koji je ranije razvijao tehnologiju za podlogu mnogih AI sistema, i ranije su davali slična upozorenja.

  Robot, veštačka inteligencija, tehnologije (Unsplash)

  Najviše ih brine razvoj takozvane opšte veštačke inteligencije (AGI), što je širok termin za trenutak kad će sistemi postati sposobni da programiraju sami sebe i da obavljaju širok raspon delatnosti, piše hrvatski SEE Biz.

  Stručnjaci strahuju da ljudi tada više neće imati kontrolu nad tim superinteligentnim strojevima što bi moglo imati katastrofalne posledice na život na Zemlji.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE