Afera "Dizelgejt": I šefu VW stiže račun za skandal

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Afera “Dizelgejt”: I šefu VW stiže račun za skandal

  Nemačko pravosuđe zatvorilo je istragu skandala s podešavanjem dizel motora da bi se zagađenje koje stvaraju lažno prikazalo kao manje (Dizelgejt), na čijoj meti je bio predsednik Nadzornog odbora Folksvagena, Hans Diter Peč, te se od njega traži da odmah plati 1,5 miliona evra naknade pravosuđu.

  Istraga koja se svela na manipulisanje finansijskim tržištima bila je usmerena na Peča kao direktora firme Porše SE, glavnog akcionara Folksvagena.

  Optužen je da je prekasno obavestio investitore o softveru za masovno lažiranje testova zagađenja, ugrađenom u automobile.

  Taj ogromni skandal koji je nemački automobilski sektor bacio u krizu iz koje teško izlazi, izbio je u septembru 2015. godine, kada je Folksvagen priznao da je 11 miliona vozila opremio softverom za varanje na testovima zagađenja izduvnim gasovima.

  U saopštenju Porše SE objašnjava da će platiti troškove kako bi se dosije zatvorio, mada ponavlja da optužbe smatra neosnovanim.

  Tužilaštvo je pokrenulo istragu i protiv Matiasa Milera, bivšeg šefa Grupe Folksvagen, koji je izabran na čelo tog automobilskog giganta posle otkrivanja skandala koji je doveo do ostavke njegovog prethodnika Martina Vinterkorna.

  Vinterkorn čeka suđenje optužen za prevaru u vezi s “Dizelgejtom”, kao i bivši izvršni direktor Audija, Rupert Štadler kome bi suđenje i trebalo da počne krajem septembra.

  Folksvagen je već platio veliki deo kazne dosuđene u krivičnim i građanskopravnim postupcima.

  Peč i sadašnji šef Folksvagena Herbert Dis postigli su sličan sporazum sa nemačkim tužilaštvom u Brunsviku krajem maja, kako bi plaćanjem 4,5 miliona evra izbegli suđenje za manipulaciju tržištem. Taj iznos je platila kompanija, te više nisu pod istragom.

  Folksvagen će dati još stotine miliona evra odštete za svojih 250.000 kupaca u Nemačkoj. Ipak, to je mali deo ukupnog računa Folksvagena za “Dizelgejt” koji pemašuje 30 milijardi evra, od čega se veliki deo plaća kao odšteta u Sjedinjenim Državama.

  Poslednji veliki građanskopravni predmet je da Folksvagen i Porše SE svojim investitorima plate nadoknadu za pad cene akcija te dve kompanije zbog “Dizelgejta”.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE