Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vinari Srbije zajednički na svetska tržišta

    Izvoz vina iz Srbije i dalje manji od uvoza. Vinogradari najavljuju i udruživanje radi lakšeg izlaska na strana tržišta.

    Vinogradari su zadovoljni kvalitetom ubranog grožđa, pa se nadaju da će i vino biti dobro. Do kraja berbe biće ubrano oko 350 hiljada tona grožđa, a očekuje se proizvodnja milion i po hektolitara vina.

    Miodrag Kertes iz Enološke stanice Vršac kaže da proizvođači nerado proređuju grozdove po čokotu da bi dobili što više vina i tako više zaradili.

    U svetu je praksa da se na čokotu ostave samo dva, tri kilograma grožđa da bi vina bila vrhunska. Naravno, ona su višestruko skuplja, ali ih je lakše ponuditi inostranom tržištu.

    Pre tri godine izvezli smo vina u vrednosti od oko deset miliona evra, 2011. izvoz je premašio 12 miliona, a prošle godine je bio oko 16,5 miliona evra.

    Članovi Udruženja vinogradara i vinara okreću se sigurnijem poslu. Gvozden Radenković iz Udruženja napominje da proizvođači pokušavaju da se probiju na tržišta bivšeg Sovjetskog Saveza i Kine.

    Naše udruženje započelo je akciju da se vinari udruže i da zajednički, sa nekim većim količinama pokušaju da izađu na ta dva tržišta, kaže Radenković.

    Godinama više uvozimo vina nego što ih prodajemo na inostrano tržište. Samo prošle godine, za uvoz vina dato je 42 miliona dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE