Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU odredila osam milijardi evra za nova radna mesta

    Evropski lideri su na samitu u Briselu dogovorili da osam milijardi evra iskoriste za otvaranje novih radnih mesta za omladinu.

    Pretnja od "izgubljene generacije" mladih Evropljana zahtevala je hitne razgovore u Briselu, prenosi France presse.

    "Moramo dati ljudima radna mesta i ne smemo davati lažna obećanja", izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel, posle razgovora u Briselu koji se završavaju kasnije danas.

    "Biće potrebno izvesno vreme kako bi se otvorila radna mesta za mlade ljude", dodala je ona. Merkelova je, međutim, upozorila da budžetska disciplina ostaje ključ.

    "Glavna stvar je unapređenje naše konkurentnosti", poručula je ona.

    Evropski lideri su se dogovorili da će sredstva iz "Inicijative za zapošljavanje mladih" biti dostupna od januara 2014. godine za promovisanje programa pronalaženja posla i pomoći nezaposlenima da pronađu posao u drugim delovima Evropske unije.

    Kritičari su, međutim, najavljene mere ocenili kao nedovoljne u borbi protiv rastuće krize na tržištu rada, dok ih je predsednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc, okarakterisao kao "kapljicu u okeanu".

    Među omladinom u Evropi je trenutno svaki četvrti bez posla, a taj procenat je znatno viši u krizom pogođenim perifernim članicama evrozone, kao što su Grčka, Španija, Portugalija i Italija.

    Ova sredstva se, takođe, nalaze pod znakom pitanja, budući da će zavisiti od šireg dogovora između Evropske komisije i evropskih zemalja o sedmogodišnjem budžetu EU, koji je već mesecima predmet zučne rasprave.

    Predsednik Evropskog saveta, Herman van Rompej, izjavio je da postoji puna saglasnost među liderima u vezi sa budžetom, ali da su otkriveni izvesni budžetski problemi za pojedine zemlje i da će pokušati da se pronađe razumno rešenje.

    Britanski premijer Dejvid Kameron istupio je na samitu, obećavajući da će se boriti za očuvanje godišnjeg budžetskog popusta Britaniji od 3,1 milijarde funti, za koji se 1984. izborila tadašnja premijerka Margaret Tačer.

    Uprkos nezadovoljstvu ljudi širom EU zbog mera uvedenih zarad borbe protiv krize, istočnoevropske zemlje podnose zahteve za članstvo u EU. Hrvatska će u ponedeljak postati 28. članica evropskog bloka, a očekuje se da će se na današnjem samitu doneti konačna odluka o datumu početka pristupnih pregovora sa Srbijom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE