Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RTS: Uštede na svim nivoima, nema zamrzavanja plata i penzija

    Predložene mere za spas srpske ekonomije omogucile bi uštedu od 40 milijardi dinara u državnoj kasi, javio je sinoć RTS, navodeći da bi uštede bile na svim nivoima, ali da neće biti zamrzavanja niti smanjenja plata i penzija.

    Uštede bi bile na svim nivoima i budžeti bi bili rezani svim ministarstvima ali sigurno je da nema zamrzavanja i smanjenja plata i penzija, a odbijen je i predlog da se 10 odsto smanje plate onima koji u državnoj administraciji zaraduju više od 40.000 dinara.

    Posle sinoćnjeg sastanka premijera Ivice Dačića, prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, ministra finansija Mlađana Dinkića i guvernerke NBS Jorgovankom Tabaković, kako saznaje RTS, konačnog dogovora nema osim da se penzije i plate zaposlenih u javnom sektoru ne zamrzavaju i smanjuju, uključujuci i zarade u državnoj administraciji.

    RTS je imao uvid u predložene mere, koje bi trebalo da omoguće uštede od 40 milijardi dinara i time bi minus u kasi bio 4,7 odsto.

    Paketom mera se planiraju brojni potezi, ali su i dalje na stolu, nema konačnog dogovora kako će da se ostvari ušteda u državnoj kasi, a pod znakom pitanja ostalo je da li će biti planiranog povećanja penzija i plata u oktobru za pola procenta.

    Takođe, na stolu je i opcija da iduće godine povećanje plata i penzija bude procenat i po, čime bi se praktično ograničio rast plata i penzija.

    Planiran deficit za ovu godinu je 3,3 odsto, bez ovih mera bio bi 5,7 odsto, a dogovoreno je da se na neki način smanje subvencije – gubitašima, poljoprivredi i privredi poput onih za novootvorena radna mesta.

    Najveća saglasnost, kako navodi RTS, postignuta je u pogledu sudbine preduzeća u restrukturiranju koja bi, prema dogovoru, trebalo da se okonča do sredine iduće godine i to prodajom, stečajem ili otpisom dražavnih dugova ukoliko posluju pozitivno.

    Dogovora ima i u vezi sa izmenama zakona o radu – koje omogućavaju lakše zapošljavanju i otpuštanje i u vezi sa pojednostavljivanje izdavanja građevinskih dozvola.

    Dogovora, međutim, nema o reformi penzionog sistema, i o tome da li prodati „Telekom” i kada, ali i šta sa novcem od te prodaje.

    Na listi preduzeća koja će se prodavati su Jat, Galenika, Resavica, Čačanska banka, Dunav osiguranje, dok bi Aerodrom „Nikola Tesla” bio dat u dugoročni zakup, navodi RTS.

    Prvi naredni sastanak zakazan je za utorak, a sledeći krajem nedelje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE