
Mlinarski dan: Dalji rast cena pšenice i kukuruza
Tradicionalna stručna mlinarska međunarodna konferencija „Mlinarski dan“ održana je u sredu u Novom Sadu u hotelu „Park“, u organizaciji novosadskog zavoda „Mlinpek“.
Direktor tog zavoda Milan Skendžić rekao je da se konferencija održava 17. godinu zaredom i da je na „Mlinarskom danu“ u Novom Sadu tokom tih godina nastupio veliki broj svetski poznatih stručnjaka iz oblasti mlinarstva.
Ove godine, po Skendžićevim rečima, „Mlinarski dan“ je okupio oko 200 učesnika iz Srbije i zemalja u regionu, ali i iz Švajcarske, Italije, Francuske, Rusije i drugih zemalja.
Glavni gosti iz inostranstva su predstavnici mađarske mlinske industrije i fakulteta Tehničkih nauka u Segedinu, gde se izučava problematika mlinarstva.
„Ove godine centralna tema su dešavanja na berzi, imajući u vidu sušu koja je zahvatila severnu zemljinu hemisferu“, kazao je Skendžić, dodajući da su zbog toga znatno smanjene rezerve žita u svetu, jer se na severnoj hemisferi proizvodi više od polovine žitarica.
Cena žita je, po njegovim rečima, značajno je porasla na svim berzama u svetu, pa i na našoj.
„Pšenica je za poslednjih godinu dana sa 160 evra po toni poskupela na blizu 250 evra“, istakao je Skendžić, dodajući da postoje ozbiljne indicije da će cena i pšenice i kukuruza i dalje značajno rasti.
Drugi blok razgovora odnosio se na kvalitet ovogodišnjeg roda žitarica. Konstatovano je da je u Srbiji u poslednjih nekoliko godina zabeležen rast tehnološkog kvaliteta tako da su se pojedine sorte u ovoj godini pokazale odlično i u značajnoj su prednosti nad sortama proizvedenim u zemljama regiona, što do sada nije bio slučaj.
Činjenica da je porastao kvalitet domaćih sorti daje mogućnost, po rečima Skendžića, da se u narednim godinama ostvare veće izvozne kvote.
„Treća tema razgovora je tehnološka edukacija koja ima za cilj osposobljavanje naših kadrova u mlinarstvu za efikasniju preradu i stabilniju proizvodnju kvalitetnog brašna kao sirovine u pekarstvu“, rekao je Skendžić, dodajući da se ta edukacija posebno odnosi na deo efikasnije uštede energije.
Poslednji segment razgovora bila je zakonska regulativa tokom kojeg su razmatrani svetski standardi u proizvodnji hrane sa posebnim aspektom na zdravstveno bezbednu hranu.