
Bez rukavica prilikom rukovanja hranom
Rukovanje hranom u rukavicama u ugostiteljstvu stvara lažan osećaj sigurnosti pa ugostitelji češće obavljaju rizične radnje koje mogu dovesti do kontaminacije hrane i trovanja.
Istraživanje objavljeno 2010. godine pokazalo je kako dugotrajno korištenje rukavica prilikom pripreme hrane stvara tople i povoljne uslove na koži za rast i razmnožavanje mikroorganizama. Time se povećava rizik od prenosa patogena s kože na hranu kroz oštećenja na rukavicama. Takođe, termički neobrađeno meso najčešći je izvor štetnih bakterija pa kuvar koji u rukavicama prima komad mesa i stavlja ga da se peče, pa istim tim rukavicama secka povrće za salatu može biti krivac za trovanje hranom.
Dodatni nedostatak korištenja rukavica je i ogromna količina otpada koja se stvara svakodnevnim odbacivanjem miliona parova iskorišćenih rukavica. Takođe, rukavice mogu biti izrađene od potencijalno kancerogenih i toksičnih materijala te mogu izazivati alergije kod radnika.
Valja napomenuti da rukavice mogu biti korisne u slučaju kada radnik ima otvorenu ranu na ruci, a bavi se pripremom mesnih jela. U tom ga slučaju rukavice štite da ne dobije neku zaraznu bolest.