
Mačkovo vino „Portugizer“ krajem jula putuje u Ameriku
Izvoz vina domaćih proizvođača bez obzira o kojoj količini je reč, predstavlja veliki uspeh naše vinarske produkcije. To potvrđuje i Sava Jojić, vlasnik vinarije „Mačkov podrum“ iz Iriga, čiji portugizer krajem jula ili najkasnije početkom avgusta, treba da stigne do restorana u Americi.
Reč je o 1.000 boca koje će piti ljubitelji vina u sedam američkih država.
– Nisu to neke značajnije količine sa stanovišta zarade, ali to je iznad svega potvrda da smo napravili kvalitetno vino za ciljnu grupu na koju mi i ovde u Srbiji računamo, a to je srednja klasa – kaže Jojić.
– To znači da su uvoznici, u našim vinima uočili kvalitet koji može da zadovolji jako izbirljivo tržište Amerike i još neka druga. Ovo je dobar posao i finasijski će nam mnogo značiti, ali mi kao čoveku znači još više to što je ovo dokaz da smo proizveli vino koje može da se prodaje i van našeg sokaka. Veliko je to priznanje celom trudu i radu svih ljudi u vinariji, ali i priznanje srpskom vinu. To je prilika da dokažemo da smo možda sticajem nesretenih okolnosti skrajnuti na margine, ali mi ni slučajno nismo marginalni po pitanju klime,a evo ni kada je reč o znanju.
Prema Jojićevim rečima, do izvoza u Ameriku došlo je tako što su na degustaciji u februaru ove godine u Beogradu u organizaciji Udruženja somelijea, a u saradnji sa američkim uvoznikom, njegova vina prošla prvi test, a potom i u Americi. Procedura za uvoz vina u tu zemlju prvi put, je kako kaže, komplikovana, ali i to je na kraju okončano i ugovori potpisani.
Portugizer nije prvo vino Vinarije „Mačkov podrum“ koje se izvozi. Pre godinu dana „kamerlo“, kupaža kaberne sovinjona i merloa počela je da putuje u Singapur i Jojić upravo očekuje potvrdu nove porudžbine.
– Ovih dana šaljemo uzorke šardonea, sovinjon blana i merloa u Hongkong, mada je kupac već kod nas probao vina. Nakon toga ide prva količina uzoraka od 500 boca za restorane. Ako tih 500 boca dobije „zeleno svetlo“, onda put Hongkonga ide kontejner od 18.000 flaša. Imamo i narudžbinu iz Belgije za 500 boca šardonea, sovinjon blana, „inkognita“ ili rajnskog rizlinga i traminca, koji treba da krenu krajem avgusta kao probna količin – kaže Jojić.