Istarski pršut dobio žig

Nakon 15 godina truda, istarski pršut zaštićen je po evropskim standardima. Za to je trebalo izdvojiti čak dva miliona kuna.

No, uz prepoznatljiv žig niko mu ne može preoteti ni izgled ni specifičnost proizvodnje.

Istarski se pršut suši na buri. Boja – ujednačeno crvena – ukus na ruzmarin, lovor i papar. Osim u Istri, svinje za pršut mogu se uzgojiti i u drugim delovima Hrvatske.

U Istri se godišnje proizvede oko 15.000 pršuta. Nažalost, deseterostruko više nego što se u Istri uzgoji svinja. Zaštita izvornosti zaštita je od nelojalne konkurencije.

Zaštita izvornosti istarskoga pršuta uskoro ide na overu u brisel. Ni proizvođači, ni Ministarstvo ne sumnjaju da će Evropa prepoznati njegovu jedinstvenost.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE