Kakao nestaje zbog klime i parazita

Starenje zasada i promena klime ugožavaju plantaže kakaovca širom sveta, ukazala je u Abidžanu Organizacija zemalja-proizvođača kakaoa (COPAL).


Opstanak te kulture „višestruko je ugrožen“, uključujući „starenje naših zasada kakaovca, posledice promene klime, jačanja parazita“, a finansiranje naučnog istraživanja je nedovoljno, rekao je otvarajući trodnevni sastanak u Abidžanu generalni sekretar COPAL Naga Kulibali.
 
„Ako ne bude radikalne akcije, nema ni govora o tome da ćemo… kroz 50 do stotinu godina uopšte imati kakao“, rekao je on za AFP.
 
Kulibali je zatražio „veću finansijsku podršku“ istraživanju i obnovu zasada „novim sortama, otpornim na štetočine“.
 
On je rekao da pomoć treba da dođe od „proizvođača čokolade i vlada zemalja-proizvođača kakaoa“.
 
U najnovijoj prognozi proizvodnje za sezonu 2011-2012, Međunarodna organizacija za kakao (IČO) očekuje ponudu 3,99 miliona tona, dok je prethodna prognoza govorila o 3,96 miliona tona.
 
Ipak, pad proizvodnje u odnosu na sezonu 2010-2011, je oko 7 odsto. U toj sezoni su proizvedena 4,3 miliona tona kakaoa.
 
Uzrok smanjenja je pre svega u Obali Slonovače – vodećem svetskom proizvođaču.
 
Brazil, Kamerun, Obala Slonovače, Dominikanska Republika, Gabon, Gana, Malezija, Nigerija, Sao Tome i Prinsipe čine COPOL čije je sedište u Lagosu, Nigerija.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE