Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kakao nestaje zbog klime i parazita

    Starenje zasada i promena klime ugožavaju plantaže kakaovca širom sveta, ukazala je u Abidžanu Organizacija zemalja-proizvođača kakaoa (COPAL).


    Opstanak te kulture „višestruko je ugrožen“, uključujući „starenje naših zasada kakaovca, posledice promene klime, jačanja parazita“, a finansiranje naučnog istraživanja je nedovoljno, rekao je otvarajući trodnevni sastanak u Abidžanu generalni sekretar COPAL Naga Kulibali.
     
    „Ako ne bude radikalne akcije, nema ni govora o tome da ćemo… kroz 50 do stotinu godina uopšte imati kakao“, rekao je on za AFP.
     
    Kulibali je zatražio „veću finansijsku podršku“ istraživanju i obnovu zasada „novim sortama, otpornim na štetočine“.
     
    On je rekao da pomoć treba da dođe od „proizvođača čokolade i vlada zemalja-proizvođača kakaoa“.
     
    U najnovijoj prognozi proizvodnje za sezonu 2011-2012, Međunarodna organizacija za kakao (IČO) očekuje ponudu 3,99 miliona tona, dok je prethodna prognoza govorila o 3,96 miliona tona.
     
    Ipak, pad proizvodnje u odnosu na sezonu 2010-2011, je oko 7 odsto. U toj sezoni su proizvedena 4,3 miliona tona kakaoa.
     
    Uzrok smanjenja je pre svega u Obali Slonovače – vodećem svetskom proizvođaču.
     
    Brazil, Kamerun, Obala Slonovače, Dominikanska Republika, Gabon, Gana, Malezija, Nigerija, Sao Tome i Prinsipe čine COPOL čije je sedište u Lagosu, Nigerija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE