Od jeseni 2012. u prodaji „Rubinov“ šampanjac

Kruševačka vinarija „Rubin“ uskoro će na tržište izaći sa novim proizvodom, belim i roze šampanjcem, koji će se proizvoditi po francuskoj tehnologiji, rekao je za Tanjug generalni direktor ove fabrike Zoran Bekrić.
 
– Ovaj način proizvodnje podrazumeva potpuno drugačiju tehnologiju od proizvodnje redovnih vina, i za to je već obezbeđena oprema iz Francuske, mini poluautomatska linija – kazao je Bekrić.
 
– Za proizvodnju šampanjca grožđe se bere kada nije u punoj zrelosti, a nakon sekundarne fermentacije, šampanjac treba da odleži, što znači da će se ovaj proizvod na tržištu pojaviti na jesen – objasnio je on.
 
Cena će, prema njegovim rečima, biti veća od standradne cene vina, zavisiće od tržišta, a okvirno bi mogla da iznosi od 10 do 15 EUR po boci.
 
Bekrić je podsetio da se početkom godine pojavio i „Rubinov“ špricer u limenci čija je distribucija u toku. Reč je o novom proizvodu koji su inicirali tehnolozi zaposleni u ovoj fabrici pića.
 
– Napravili smo beli i roze špricer za poneti, u limenci od pola litra. Za sada je to piće naišlo na dobru reakciju, a očekujem da će i njegova potrošnja biti povećana sa višim temperaturama – rekao je Bekrić.
 
Govoreći o poslovanju, on je istakao da je „Rubin“ prošle godine prodao devet miliona litara vina i više od pet miliona litara vinjaka i drugih žestokih alkoholnih pića, uz napomenu da je za prvih pet meseci ove godine povećan i fizički obim proizvodnje za oko 5% u odnosu na isti period prošle godine.
 
– Od ukupne proizvodnje, „Rubin“ izvozi oko 10% svojih proizvoda, a s obzirom da su u toku pregovori sa jednom velikom kineskom kompanijom, očekujemo da će do kraja godine doći i do povećanja izvoza – naglasio je direktor.
 
Podsetivši da je pre privatizacije „Rubin“ imao oko 600 hektara sopstvenih zasada vinograda, Bekrić je kazao da je sirovinska baza sada uvećana na 1.000 hektara i dodao da se ti zasadi nalaze na 17 lokacija, od Ćuprije do Preševa.
 
– Ako znamo da je za jedan hektar potrebno oko 12.000 do 15.000 EUR, može se konstatovati da je „Rubin“ imao znatna ulaganja u vinogradarstvo. Osim toga, nabavili smo najmodernije pneumatske prese sa inertnim gasom koje ne dozvoljavaju da grožđe prilikom muljanja dođe u dodir sa vazduhom, 12 novih fermentatora, kao i novu liniju za hladno punjenje vina što doprinosi značajnom povećanju kvaliteta – zaključio je on.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE