Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Niški Dom zdravlja primoran da izdaje prostor

    Dom zdravlja u gradu na Nišavi, najveća zdravstvena ustanova te vrste u Srbiji, bio je primoran da deo slobodnog prostora, iz nužde, izda u zakup, kako bi se došlo do neophodnih sredstava za plate „viška“ zaposlenih.
     
    Četrdesetak kvadrata u holu Doma, gde je donedavno bila kartoteka, na javnoj licitaciji zakupio je vlasnik „Beo laba“ – za otvaranje privatne biohemijske laboratorije u kojoj će se raditi samo one analize koje spadaju u vanstandardne usluge, odnosno van onih 69 sa liste, koje se finansiraju preko Fonda zdravstva.
     
    – Naša prvobitna namera bila je da, u istom prostoru, sami otvorimo takvu laboratoriju, u kojoj bi se obavljao dopunski rad, od kojeg bi obezbedili novac potreban za plate navodnog viška zaposlenih. Međutim, sa tim se nije složilo resorno ministarstvo, pa smo morali da se snalazimo – kaže direktor, dr Milan Manojlović.
     
    Inače, niški Dom zdravlja ima izuzetno opremljenu laboratoriju, čijim su radom zadovoljni i pacijenti, i zaposleni, a dr Manojlović potencira da je glavni razlog za iznajmljivanje prostora privatniku bila nužnost da obezbede plate za šezdesetak ljudi u stalnom radnom odnosu – navodni višak. Jer, ne postoji pravni osnov da oni dobiju otkaz, a Ministarstvo zdravlja ne želi da daje novac za njihove zarade.
     
    U Domu zdravlja, takođe, ističu da su u čitavu priču uključili pravnike, profesore fakulteta i ostale stručnjake – uključujući i odgovorne u resornom ministarstvu – te da su svi potvrdili kako zdravstvene delatnosti u ovoj ustanovi može da obavlja i neka privatna firma. Tek potom je, kažu, usledio javni poziv, a „Beo lab“ je izabran iz drugog pokušaja – tek kada je dao najbolju ponudu, odnosno ponudio dvostruko veću cenu zakupa od jedne privatne apoteke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE