Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čakrabarti novi predsednik EBRD

    Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je juče izabrala britanskog kandidata Sumu Čakrabartija za novog predsednika, a na toj poziciji će zameniti dosadašnjeg čelnika, Nemca Tomasa Mirova.

    U saopštenju EBRD-a, objavljenom nakon napete runde glasanja, navodi se da su “akcionari Banke izabrali Ser Sumu Čakrabartija za predsednika u naredne četiri godine“, prenela je agencija AFP.

    Čakrabarti, visoki zvaničnik britanskog Ministarstva pravde, pobedio je četiri kandidata, uključujući Mirova. U utrci za poziciju čelnika EBRD-a su takođe bili Božidar Đelić, ministar u vladama Srbije posle 5. oktobra 2000, francuski kandidat, vicepredsednik Evropske investicione banke Filip de Fontejn Viv Kurtaz, kao i bivši poljski premijer Jan Bjelecki.

    To je prvi put da su akcionari EBRD-a, banke osnovane 1991. godine za pomoć bivšim komunističkim zemljama u procesu tranzicije ka tržišnoj ekonomiji, trebali da razmatraju više od jednog kandidata za mesto predsednika.

    Pored toga, dosad je vredelo nepisano pravilo da funkcija predsednika EBRD ne može biti poverena nekome iz Velike Britanije, s obzirom da se sedište te banke nalazi u Londonu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE