Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NIS zabaležio 15 odsto nižu dobit u prvom kvartalu

    Neto dobit Naftne industrije Srbije (NIS) u prvom kvartalu ove godine iznosi 8,4 milijarde dinara što je za 15 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kazao je danas direktor finansija Aleksej Urusov.

    Urusov je na konferenciji za novinare kazao da su na ovakav rezultat najviše uticali negativni makroekonomski uslovi, ali i kretanje kursa dinara zbog koga su ostvarili gubitak od četrir milijarde dinara.

    Kako je istakao Urusov, EBITDA (dobit pre odbijanja kamata, poreza i amortizacije) za prvi kvartal iznosi 15,5 milijardi dinara što je dvostruko više u odnosu na isti pokazatelj prošle godine.

    On je objasio da je ovo povećanje posledica povećanja efikasnosti poslovanja, rasta proizvodnje domaće nafte i gasa, kao i realizacije iz Angole u iznosu od 1,3 milijarde dinara.

    Operativni novčani tok (OFC) je negativan i iznosi minus dve milijarde dinara, odnosno 95 odsto je niži od prošlogodišnjeg, kazao je Urusov i objasnio da je negativan uticaj imao rast potraživanja od velikih potrošača, pre svega tri milijarde od Srbijagasa i dve milijarde dinara od EPS-a.

    Prihod od prodaje je povećan za 24 odsto i iznosi 45,6 milijardi dinara, dodao je Urusuov.

    Kada je reč o obimu investicija, one iznose 7,7 milijardi dinara, što je povećanje od 196 odsto, najviše u istražiavanja i proizvodnju, kazao je Urusov.

    Prema njegovim rečima, ukupan dug prema bankama je sveden na 444 miliona dolara, dok je obim plaćenih poreza i fiskalnih obaveza oko 15 milijardi dinara.

    U prvom kvartalu zabeležen je rast prosečne cene nafte od 14,9 odsto, a rast maloprodajne cene naftnih drivata je 15 odsto.

    Osim toga, promet naftnih derivata je smanjen za dva odsto – u maloprodaji je zapaženo smanjenje obima od 1,2 odsto, u veleprodaji 5,1, dok je izvoz povećan za 12,2 odsto, naveo je Urusov.

    On je dodao da je u NIS-ovim rafinerijama prerađeno 413.000 tona nafte, što je za 19 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, usled remonta u Rafineriji nafte Pančevo tokom ferbuara i marta.

    Cena akcija NIS-a je na kraju prvog kvartala iznosila 588,43 dinara, kazao je Urusov i dodao da je neto aktiva prvi put veća nego osnivački kapital, kao i da je ukupna vrednost kalitala 96 milijarde dinara.

    Urusov je najavio i da se završetak rekonstrukcija Rafinerije nafte u Pančevu može očekivati u trećem kvartalu ove godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE