
Pšenica otporna na so iz zemljišta
Australijski stručnjaci s Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Adelejdu su razvili novi vrstu pšenice, otpornu na višak soli u zemljištu, ukrštanjem jedne popularne komercijalne vrste ove žitarice i njene divlje rođake, objavljeno je danas.
Veruje se da će ovo dostignuće pomoći da se prevaziđe manjak hrane i pustinjskim i polupustinjskim oblastima, koje karakteriše visok salinitet zemljišta, izveštava Rojters.
Korišćena divlja rođaka pšenice poseduje gen koji kontroliše sadržaj soli u biljci. Taj gen stvara izvestan protein u korenu, koji sprečava da so iz zemljišta prodire u gornje delove biljke, što izaziva manje prinose pa i potpuno odumiranje biljke.
Ukrštanjem divlje pšenice, s komercijanom vrstom, dobijena je vrsta hlebnog žita koja u slanom zemljištu daje 25 odsto veće prinose nego druge komercijane sorte.
Procenjuje se da bi u roku od pet godina ovakav boljitak mogao da se ostvari i kod drugih komercijalnih sorti pšenice, od čega bi mogli da imaju koristi poljoprivrednici u Podsaharskoj Africi, Australiji, SAD i Rusiji.