
Japanska kuhinja na Uneskovoj listi kulturnog nasleđa?
Japan je saopštio da je tražio od UNESKO-a da njegova kuhinja bude uvrštena na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, u pokušaju da se povrati poverenje sveta u japansku hranu godinu dana posle nuklearne katastrofe u Fukušimi.
Tokio će tražiti od Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu da registruje „Vašoku: Tradicionalnu japansku kuhinju“ kao deo nematerijalnog nasleđa čovečanstva, saopštila su ministarstva spoljnih poslova i poljoprivrede. Japanska kuhinja zasnovana je na pirinču, ribi i povrću, ali je zbog svojih varijacija i prilagođenosti promenama godišnjih doba veoma cenjena u svetu, prenosi AFP. Vlada tvrdi da „Vašoku“ karakteriše poštovanje prirode, a važan akcenat je stavljen na način serviranja jela, kao i na kvalitet sastojaka.
Japan mora da povrati poverenje u japansku hranu, koje je uzdrmano glasinama koje su se pojavile posle nuklearne nesreće u Fukušimi, saopštila je vlada. Posle nesreće, radioaktivne čestice pojavile su se u vazduhu i vodi i prekrile sve useve u blizini fabrike, zagadivši vodu. Japanska vlada ubrzo je povukla brojne proizvode iz prodaje, uključujući govedinu, mleko, pečurke i neko povrće, a mnoge zemlje zabranile su uvoz hrane iz Japana. Prijavljivanje za Uneskovu listu bilo bi simbol japanske rekonstrukcije posle nesreće, saopštila je vlada. U nedelju se navršava godinu dana o snažnog zemljotresa i cunamija posle kojih je usledila Fukušima. Molba UNESKO-u biće podneta do kraja marta, a odluka se očekuje krajem 2013. Neke vrste tradicionalnog pozorišta i muzike, kao i francuska kuhinja uvršteni su na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.