
Uskoro veštačka proizvodnja mesa?
Od nedavno se u laboratorijama „kuva“ jedna zanimljiva ideja – problem gladi može se rešiti veštačkom proizvodnjom mesa, a na njenoj realizaciji naučnici zdušno rade.
„Kultivisano meso“ – pljeskavice ili kobasice „iznikle“ u Petrijevim šoljama u laboratorijama mogle bi biti odgovor za rastuću potrebu za hranom. Ipak, takav „uzgoj“ ne bi bio ni malo jeftin.
Proizvodnja prve pljeskavice iz laboratorije koštaće oko 250 hiljada evra, tvrdi vaskularni biolog Mark Post sa Univerziteta u Mastrihtu (Holandija) koji se nada da će takav delikates uskoro dobiti konačan oblik. Stručnjaci smatraju da bi u tom slučaju, životinje, zemlja, voda, energija i čitava planeta dobile veliku korist.
„Prva pljeskavica biće dokaz da je tako nešto moguće. Verujem da će biti ispečena sledeće godine“, rekao je Post.
Možda zvuči da je meso iz laboratorije samo neka vrsta imitacije, međutim, reč je o pravoj pljeskavici, koja ipak nikada nije bila deo „cele životinje“.
Matične ćelije
Stem ćelije koje se prikupljaju iz otpadaka mesa u klanicama, Post planira da nahrani šećerima, amino kiselinama, lipidima, mineralima i drugim nutritijentima, kako bi im pomogao da rastu na pravi način.
Za sada su napravljene beličaste trake koje podsećaju na mišiće, dužine oko 2,5 centimetara, toliko tanke da su potpuno providne. Ukoliko bi se naslagalo oko 3.000 takvih vlakana uz dodatke laboratorijski napravljenog sala, dobila bi se struktura slična pravoj pljeskavici.
Iako ovakva proizvodnja nije naročito isplativa, stručnjaci smatraju da ništa nije bolji ni klasičan uzgoj životinja. Naime, na svakih 15 grama pravog mesa, morate hraniti životinju sa oko 100 grama biljnih proteina, što veoma košta. Međutim, Post smatra da bi ljudi uz veštačko meso mogli da zaobiđu vegeterijanstvo, a da ipak planeti pričinjavaju daleko manje štete.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, godišnja proizvodnja mesa trebalo bi da poraste od 218 miliona tona koliko je iznosila između 1997. i 1999. do 376 miliona tona do 2030.
Stručnjaci smatraju da je to jasan znak da se ovoj važnoj namirnici što pre pronađu alternative. Sve su prilike, međutim, da će one biti daleko manje ukusne od pravog mesa. Naime, iako će navodno u budućnosti biti lako da se naprave kobasice ili pljeskavice, proizvodlja komada mesa koji podsećaju na „originalne“, poput krmenadle i bifteka, mnogo je komplikovanija.
Ipak, Post se nada da će to vremenom moći da se prevaziđe kao i da se napravi mnogo zdravije meso bez nezasićenih masti i sa više nutritijenata.